• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο ρεκόρ με οριακή άνοδο για Nasdaq, πτώση για Dow Jones με «βαρίδια» τις IBM και Intel

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και την στάση της Γερουσίας γύρω από την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

    Η πρόταση του Τζο Μπάιντεν ,που αφορά  ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, βρίσκει ήδη την αντίδραση Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το μέγεθός της. Κρίσιμη θεωρείται η στάση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν ο οποίος είχε εκφράσει τις προηγούμενες εβδομάδες αμφιβολίες ως προς το ύψους της άμεσης επιχορήγησης προς τα νοικοκυριά που προτείνει ο νέος πρόεδρος.

    Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές στρέφονται κυρίως προς τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έχουν αποδείξει πως επηρεάζονται λιγότερο από τις σχετικές αποφάσεις. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 την επόμενη εβδομάδα.

    Μεταξύ των προτάσεων Μπάιντεν περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του εμβολιασμού, ο οποίος προχωρά με πιο αργά βήματα από το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ. Η αγορά είδε με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των μεταλλάξεων. Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως υπάρχουν ενδείξεις πως η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη χώρα είναι πιο θανατηφόρα από πριν. Η ΕΕ ήδη λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση των νέων στελεχών, προειδοποιώντας πως νέες μεταλλάξεις ίσως κάνουν την εμφάνισή τους Ήδη πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο, ανακοίνωσαν νέα αυστηρότερα μέτρα.

    Πάντως, ο Nasdaq μπόρεσε να βρει στήριξη στα στοιχεία για τις πωλήσεις σπιτιών, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 0,7% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και άλμα 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα στοιχεία έφεραν επίσης κέρδη 0,37% για τον κλάδο του real estate, ο οποίος σημείωσε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 11 του S&P 500.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 30.996,98 μονάδες με απώλειες -0,57%, ο S&P 500 στις 3.841,47 μονάδες με πτώση -0,30% ενώ ο  Nasdaq κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ, κλείνοντας στις 13.543,06 μονάδες με άνοδο 0,09%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η μετοχή της Home Depot (1,78%) ενώ ακολούθησαν αυτές των Salesforce (1,65%) και Apple (1,61%), για την οποία οι επενδυτές αναμένουν μια εντυπωσιακή ανακοίνωση-ρεκόρ για τα κέρδη του τριμήνου.

    Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της IBM (-10%), η οποία δεν κατάφερε να επιβεβαιώσεις τις προβλέψεις των αναλυτών, ανακοινώνοντας για το τέταρτο τρίμηνο μείωση εσόδων 6% σε ετήσια βάση. Ακολούθησε η μετοχή της Intel, με απώλειες -8,97%, διορθώνοντας βίαια από το χθεσινό +6%, καθώς παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα οι επενδυτές ανέμεναν μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,6%, ο S&P 500 με κέρδη 1,9% και ο Nasdaq με άλμα 4,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ