• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της προειδοποίησης της Moody’s

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισε την Δευτέρα η Wall Street, στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook των ΗΠΑ από την Moody’s και εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.337,87 μονάδες με άνοδο 0,16%, χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της Boeing, η οποία έκλεισε στο +4,01% μετά την είδηση για την συμφωνία 52 δισ. δολαρίων με την Emirates Airlines. Ωστόσο, ο δείκτης των blue-chip δεν μπόρεσε να αποφύγει το πρώτο του «death crooss» από τον Δεκέμβριο, με τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών να κλείνει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.411,55 μονάδες με οριακές απώλειες -0,08%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 13.767,74 μονάδες, με πτώση -0,22%.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ανακοινώνεται την Τρίτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Τετάρτη. Ο βασικός πληθωρισμός σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, και κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Παράλληλα, η αγορά θα παρακολουθεί την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο με αυξημένη την γεωπολιτική ανησυχία.

    Οι επενδυτές είδαν, επίσης, την Παρασκευή την Moody’s να υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ, από σταθερό σε αρνητικό, λόγω δημοσιονομικών κινδύνων που έχουν να κάνουν με την πολιτική σύγκρουση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για το δημόσιο χρέος. Αυτό έρχεται τρεις μήνες αφότου ο Fitch μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε ξένο νόμισμα των ΗΠΑ σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος επίσης την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις σε δημοσιονομικά ζητήματα.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα παρά τις αρνητικές προοπτικές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου σημείωσε έφτασε στο 4,636%, αυξημένη λιγότερο από 1 μονάδα βάσης.

    Πέρα από τη μετοχή της Boeing, η οποία βρέθηκε στην κορυφή του Dow Jones, σημαντική στήριξη στον δείκτη προσέφεραν επίσης οι Walt Disney (1,33%) και Merck (1,07%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη άσκησαν οι μετοχές των Home Depot (-1,21%), Intel (-1,62%) και Nike (-1,80%). Από τις 30 μετοχές του δείκτη, 15 κινήθηκαν σε θετικό και 15 σε αρνητικό έδαφος.

    Σημαντική άνοδο, εκτός του Dow Jones, κατέγραψε η μετοχή της Tesla, η οποία έκλεισε στο +4,22%. Η άνοδος ήρθε αφού αποκαλύφθηκε πως οι ενημερωμένοι όροι των συμφωνιών παραγγελίας του Cybertruck ορίζουν ότι οι αγοραστές δεν θα πουλήσουν το όχημα εντός του πρώτου έτους απόκτησής του χωρίς άδεια της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 1% για WTI και Brent χάρη στον OPEC

    Ευρωαγορές: Επιστροφή στα κέρδη στο άνοιγμα της εβδομάδας

    Χρηματιστήριο: Tα 23 εκατ. μετοχές στην Alpha Bank μετά το πακέτο που δείχνουν Unicredit



    ΣΧΟΛΙΑ