• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μεικτά πρόσημα μετά τα ισχυρά στοιχεία για τη μεταποίηση – Βουτιά 21% για τη μετοχή της Trump Media

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τα ισχυρά στοιχεία για την μεταποίηση, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν περιθώριο για νέες καθυστερήσεις από τη FED σχετικά με την πρώτη μείωση επιτοκίων.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 39.566,85 μονάδες με απώλειες -0,60%, ο S&P 500 έκλεισε στις  5.243,77 μονάδες με πτώση -0,20% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 16.396,83 μονάδες με άνοδο 0,11%.

    Η αγορά είδε με προβληματισμό τα ισχυρά στοιχεία του Institute for Supply Management (ISM) τα οποία έδειξαν πως η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου πέρασε σε τροχιά επέκτασης τον Μάρτιο, για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 47,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 48,5.

    Αυτή ήταν η πρώτη μέτρηση πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, από τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Τα ισχυρά στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης πίεσαν τα ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς τίτλου να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, ασκώντας πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

    Τα στοιχεία για την μεταποίηση μείωσαν κάπως την ικανοποίηση για τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής γύρω από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον  προτιμώμενο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν αύξηση 0,3% το Φεβρουάριο σε επίπεδο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,5%, μετά από άνοδο 2,4% τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μηνιαία άνοδο κατά 0,4% και 2,5% σε ετήσια βάση, με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώνει πως σε γενικές γραμμές ήταν αυτά που ήθελε να δει.

    Πλέον η αγορά τιμολογεί με ποσοστό 56,8% μια πρώτη μείωση επιτοκίων από τη FED τον Ιούνιο, έναντι 41,9% που θεωρεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά και της και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, σύμφωνα με το FEDWatch του CME.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, άλμα 6,02% σημείωσε η 3M. Η 3M ολοκλήρωσε το spinoff της μονάδας υγειονομικής περίθαλψής της, με την ονομασία Solventum, η οποία άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και εισήλθε στον S&P 500 τη Δευτέρα. Παράλληλα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ενέκρινε τον διακανονισμό των 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υπόθεση μόλυνσης συστημάτων νερού με «παντοτινά χημικά».

    Στον αντίποδα, η Home Depot έκλεισε με απώλειες 4,07% ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs, UnitedHealth Group, P&G, Nike, Honeywell International και Boeing.

    Εκτός Dow Jones, βουτιά άνω του 21% σημείωσε η μετοχή της Trump Media, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το 2023 αλλά και τις προειδοποιήσεις για τη τρέχουσα χρήση.



    ΣΧΟΛΙΑ