• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε το καταστροφικό πρώτο τρίμηνο – 9,1% οι συνολικές απώλειες του Nasdaq

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τους βασικούς δείκτες να δέχονται μάλιστα ισχυρές πιέσεις κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στη Wall Street για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Ο Dow Jones έκλεισε την Πέμπτη στις 34.678,35 μονάδες με απώλειες -1,56%. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.530,41 μονάδες με πτώση -1,57% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις  14.220,52 μονάδες, με απώλειες -1,54%.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος, ο οποίος σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων της FED από το 2018 και την ενεργειακή κρίση, ολοκληρώθηκε με τους τρείς δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να καταγράφουν κέρδη 2,3% ενώ ο Nasdaq άνοδο 3,4%.

    Σε επίπεδο τριμήνου, ωστόσο, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,6% -στην χειρότερή του επίδοση των τελευταίων 2 ετών- ο S&P 500 με πτώση κοντά στο 4,9% ενώ ο Nasdaq με βουτιά 9,1%.

    Η Πέμπτη σημαδεύτηκε από την ιστορική απόφαση του Τζο Μπαίντεν να προχωρήσει σε μια αποδέσμευση-ρεκόρ των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, για τους επόμενους 6 μήνες. Μια κίνηση που γίνεται για να υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Η κίνηση προκάλεσε ισχυρές απώλειες στις τιμές των ενεργών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με το Brent Μαΐου να υποχωρεί κατά  4,9%, στα 107,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Μαΐου να κλείνει με βουτιά 7% στα  100,28 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος έκλεισε με το Brent και το WTI να κλείνουν με άνοδο 6,9% και 4,8% αντίστοιχα. Σε επίπεδο τριμήνου, το Brent εκτοξεύθηκε κατά 39% ενώ το WTI κατά 33%.

    Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και του τομέα των ημιαγωγών γνώρισαν ισχυρές πιέσεις, με τις AMD, HP και Dell να καταγράφουν απώλειες από 6,5% έως 8%.

    Η μετοχή της Walgreens Boots Alliance υποχώρησε κατά 5,67%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του  Dow Jones, αν και κατάφερε να ανακοινώσει καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα για το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία, τα οποία θεωρείται απίθανό να διατηρηθούν.

    Ισχυρά πτωτικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές. Η JPMorgan υποχώρησε κατά 3% ενώ η Goldman Sachs κατά  1,64%.

    Καμία από τις 30 μετοχές του Dow Jones δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων αμερικανικού πετρελαίου – 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ