• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες λόγω FED ξεκίνησε η εβδομάδα

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Πτωτικά άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 38.380,12 μονάδες με απώλειες -0,71%, ο S&P 500 στις 4.942,81 μονάδες με πτώση -0,32% και ο Nasdaq στις 15.597,68 μονάδες με πτώση -0,20%.

    Στη συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η FED θα κινηθεί πολύ προσεκτικά με τις μειώσεις επιτοκίων φέτος, πιθανότατα με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμένει η αγορά, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της FED Minneapolis, Νηλ Κασκάρι, ανέφερε πως θα ήθελε να δει περισσότερα θετικά στοιχεία πριν η FED προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

    Στα μάκρο της ημέρας, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management ενισχύθηκε στο 53,4 τον Ιανουάριο, από 50,5 μονάδες τον Δεκέμβριο.Η τελευταία μέτρηση ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της FED και τα ισχυρά μάκρο ενίσχυσαν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία σημείωσε άνοδο πάνω από 13 μονάδες βάσης στο 4,166%, προκαλώντας πιέσεις στις μετοχές, κυρίως του τομέα της τεχνολογίας.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων η  McDonald’s απογοήτευσε την αγορά, καθώς παρουσίασε μεικτή εικόνα, αυξάνοντας παράλληλα τις ανησυχίες σχετικά με τα κέρδη από εταιρείες εκτός των τεχνολογικών κολοσσών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με τη σημαντικότερη άνοδο να καταγράφει η Caterpillar (2%). Ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Apple (0,98%), Salesforce (0,86%), Intel (0,40%), Procter & Gamble (0,08%) και Chevron (0,06%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η McDonald’s (-3,73%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των 3Μ (-2,26%) και Walgreens Boots Alliance (-2,12%).

    Εκτός του Dow Jones, βουτιά 3,67% κατέγραψε η μετοχή της Tesla, παρασύροντας την ευρύτερη αγορά, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις επίμονες πιέσεις στις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Ουγγαρία: To κόμμα του Όρμπαν μπλόκαρε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

    Χρυσός: Μικρές απώλειες έφεραν οι δηλώσεις των αξιωματούχων της FED

    Ουγγαρία: To κόμμα του Όρμπαν μπλόκαρε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO



    ΣΧΟΛΙΑ