• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια κέρδη εν αναμονή της συνεδρίασης της FOMC – Άλμα 15% για τη μετοχή της Tesla

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν τη Μεγάλη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της FED την Μεγάλη Τετάρτη, αλλά και μια σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτών της Apple (Μεγάλη Πέμπτη).

    Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 38.386,09 μονάδες με κέρδη 0,38%, ο S&P 500 στις 5.116,17 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ ο Nasdaq στις 15.983,08 μονάδες με κέρδη 0,35%

    Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της FED (FOMC) ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της την Μεγάλη Τρίτη, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει πως θα διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα σταθερά τα βασικά επιτόκια. Ωστόσο, αυτό που θα εξετάσει με ενδιαφέρον η αγορά θα είναι κάποια πιθανή αλλαγή στη διατύπωση της ανακοίνωσης της συνεδρίασης, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνέντευξη Τύπου της Μεγάλης Τετάρτης.

    Η αγορά, μετά τα επίμονα ισχυρά αποτελέσματα για τον πληθωρισμό τους προηγούμενους μήνες, έχει μειώσει τις πιθανότητες για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, ενώ έχει μεταθέσει την πιθανότητα για την πρώτη από αυτή από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, με το πετρέλαιο να υποχωρεί αισθητά τη Μεγάλη Δευτέρα, πιέζοντας τις πετρελαϊκές μετοχές.

    Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο μπαράζ οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ το ενδιαφέρον σήμερα στράφηκε κυρίως σε μια σειρά από σημαντικά εταιρικά νέα.

    Η μετοχή της Tesla απογειώθηκε με άνοδο 15,34%, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, έπειτα και από τη νέα είδηση για τη συμφωνία με την κινεζική Baidu για έρευνες στην Κίνα για τη συλλογή δεδομένων στη Κίνα από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης των οχημάτων της.

    Από την άλλη άλμα 2,48% σημείωσε η Apple, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου μέσα στην εβδομάδα, μετά την είδηση για επαφές και με το OpenAI, για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα νέα iPhone της. Η Apple έχει επίσης συζητήσει το θέμα και με την Alphabet, για χρήση του βοηθού Gemini. Η μετοχή της Microsoft, βασικού επενδυτή της OpenAI, έκλεισε με απώλειες 1%, ενώ η Alphabet υποχώρησε κατά 3,37%.

    Άνοδο 2,85% σημείωση η μετοχή της Paramount Global καθώς η Skydance Media έκανε την τελική, βελτιωμένη προσφορά της για συγχώνευση με την εταιρεία. Μάλιστα, η Paramount προχωρά στην αποπομπή του διευθύνοντα συμβούλου της Bob Bakish, ο οποίος διαφωνεί με την προσφορά της Skydance, σε αντίθεση με τη Redstone που ελέγχει τον όμιλο.

    Την ίδια ώρα, η κατάρρευση της περιφερειακής τράπεζας Republic First Bank προκάλεσε περιορισμένες πιέσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (3,75%), Apple (2,48%) και Amgen (2,37%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-1,63%), UnitedHealth Group (-1,28%) και Microsoft (-1,00%).



    ΣΧΟΛΙΑ