• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Intel και Apple οδηγούν σε νέα άνοδο τον Dow Jones – Βουτιά για τη μετοχή της Amazon

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με τις ανακοινώσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να βρίσκονται για μια ακόμα ημέρα στο προσκήνιο, η Wall Street επιχειρεί να κινηθεί σε ανοδικό έδαφος στο άνοιγμα της Παρασκευής.

    Μάλιστα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Apple και η Intel δίνουν ώθηση στις μετοχές τους και οδηγούν τον Dow Jones σε νέα σημαντική άνοδο προς τις 32.500 μονάδες.

    Ειδικότερα, λίγο πριν το πρώτο μισάωρο από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones κινείται στις 32.441 μονάδες με άνοδο 1,27%, ο S&P 500 στις  3.834 μονάδες με άνοδο 0,70%, ενώ ο Nasdaq στις 10.847,65 μονάδες με άνοδο 0.5ο%.

    Η μετοχή της Intel είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της νέας προσπάθειας ανόδου του Dow Jones με άνοδο κοντά στο 8%. Η εταιρεία αν και ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη, κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 59 cents ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για κέρδη 32 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 15,34 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 15,25 δισ. δολάρια.  Τα συνολικά έσοδα της, πάντως, μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση το τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο , τα έσοδα της είχαν μειωθεί κατά 22%. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας, στα 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώθηκαν από 6,82 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία ανέφερε πως στοχεύει σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μειώσεις του κόστους πωλήσεων και των λειτουργικών εξόδων το 2023 και το ποσό της ετήσιας εξοικονόμησης θα φτάσει τα 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

    Από την πλευρά της η μετοχή της Apple κινείται με άνοδο 4,94%, καθώς και αυτή κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple ανακοίνωσε κέρδη 1,29 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,27 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 90,15 δισ., έναντι προσδοκιών για 88,90 δισ. δολ. Ωστόσο, τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone έφτασαν τα 42,63 δισ. δολ., έναντι πρόβλεψης για 43,21 δισ. δολάρια.

    Οι κολοσσοί της ενέργειας Chevron και Exxon κινούνται επίσης ανοδικά, καθώς και αυτοί ξεπέρασαν με τις ανακοινώσεις τους τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Αντίθετα, πτωτικά κινείται η μετοχή της Amazon, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε μια πρόβλεψη για αδύναμο δ΄τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. H μετοχή της υποχωρεί κατά 10%, κάτω από τα 100 δολάρια.

    Η πτώση της μετοχής της Amazon ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι μετοχές εταιρειών όπως η Meta, η Alphabet και η Microsoft, μετά τα αδύναμα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δομικός δείκτης καταναλωτικών δαπανών για τον Σεπτέμβριο, σημείωσε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση, κοντά στις προσδοκίες της αγοράς.

    Η αγορά ετοιμάζεται επίσης για την επόμενη εβδομάδα, όπου η FED αναμένεται να προχωρήσει σε νέα άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.



    ΣΧΟΛΙΑ