ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρό «come back» πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,18% κλείνοντας στις 42.840,75 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 5.930,87 μονάδες με κέρδη 1,09% ενώ ο Nasdaq στις 19.572,60 μονάδες με άνοδο 1,03%.
Ακόμα κι έτσι, πάντως, οι βασικοί δείκτες δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την συνολική εικόνα για την εβδομάδα, η οποία επιβαρύνθηκε από το sell off της Τετάρτης, μετά τις αναθεωρημένες προβλέψεις της FED οι οποίες έκαναν λόγο για μια πιο προσεκτική νομισματική πολιτική για το 2025, με πιθανότερο σενάριο αυτό των μόλις 2 νέων μειώσεων επιτοκίων κατά 25 μ.β. έκαστη.
Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -2,25%, ο S&P 500 με απώλειες περίπου 2% και ο Nasdaq με πτώση -1,78%.
Οι επενδυτές της Wall Street είδαν τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον μήνα Νοέμβριο – την προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα – να δείχνει μια αύξηση κατά 2,4% από έτος σε έτος, κάτω από την εκτίμηση των οικονομολόγων. Η μέτρηση αυτή βοήθησε την αγορά να εκτονώσει την ανησυχία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της FED την Τετάρτη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, ανέφερε στο CNBC την ικανοποίησή του για τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ τόνισε πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να υποχωρούν το επόμενο έτος, παρά την πιο προσεκτική στάση που δήλωσε πως θα κρατήσει η FED.
Πάντως, πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η αγορά είχε ξεκινήσει την ημέρα με απώλειες, συνεχίζοντας στον απόηχο των εξελίξεων στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Χωρίς συμφωνία, ένα μερικό shutdown έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο την Παρασκευή σημείωσαν οι NVIDIA (3,08%), UnitedHealth Group (2,22%), Salesforce (2,21%) και Goldman Sachs (2,19%). Στον αντίποδα, απώλειες 1,48% σημείωσε η Merck ενώ στο -1,24% έκλεισε η Walmart.
Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Enphase Energy (8,59%) και Palantir Technologies (8,54%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες η Tesla, κλείνοντας στο -3,46%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι θα γίνει με τον Οδοντωτό – Νέες αντιδράσεις, στον αέρα η επαναλειτουργία;
- Μαρινέλλα: Επαναστάτρια και πάντα μπροστά από την εποχή της – Πώς έσπασε τα δεσμά του πάλκου και των κοινωνικών ταμπού
- Τι θέση πήρε ο Βρούτσης για το ΟΑΚΑ, πώς αντιδρούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Βιομηχανία: Ανησυχία για εκτόξευση της ενέργειας στα 300 ευρώ/κιλοβατώρα και… για τα μέτρα Τσάφου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.