• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η ασθένεια του Τραμπ έφερε βουτιά 2,2% για τον Nasdaq – Ήπια πτώση για Dow και S&P, πώς έκλεισε η εβδομάδα

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προβληματίζονται έντονα μετά την είδηση της ασθένειας του προεδρικού ζεύγους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει ήπια συμπτώματα της νόσου, ενώ ανακοίνωσε πως παγώνει μέρος των προγραμματισμένων προεκλογικών του παρουσιών ενώ ένα άλλο μέρος θα γίνει διαδικτυακά. Ο 74χρονος πρόεδρος και η σύζυγός του φέρονται να κόλλησαν έπειτα από την επαφή τους με την στενή τους συνεργάτιδα, Χόουπ Χιξ, η οποία παρουσιάζει επίσης συμπτώματα της COVID-19. Η Χιξ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον πρόεδρο όταν ο Τραμπ ταξίδεψε την Τρίτη στο Κλίβελαντ, για το πρώτο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήταν αρνητικοί στα τεστ.

    Οι αναλυτές της Wall Streeet εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει, ενώ ορισμένοι επενδυτές προβληματίζονται για το κατά πόσο μια καραντίνα του προέδρου θα πλήξει την προεκλογική του εκστρατεία.

    Η ασθένεια του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που το βλέμμα της αγοράς έχει στραφεί ξανά στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το νέο πακέτο στήριξης στην αμερικανική οικονομία. Οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει ένα σχέδιο ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, μέγεθος το οποίο ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Γερουσία θεωρούν απαγορευτικό.

    Την ίδια ώρα, αρνητικά στην αγορά λειτούργησε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο. Η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 661.000 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν πως ο αριθμός αυτός θα έφτανε τις 800.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 27.682,81 μονάδες με απώλειες -0,48%, ο  S&P 500 στις 3.348,44 μονάδες με πτώση -0,96% ενώ ο  Nasdaq έκλεισε στις 11.075,02 μονάδες με βουτιά -2,22%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 13 έκλεισαν με άνοδο, 16 με πτώση ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Nike. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Dow (2,60%) ενώ ακολούθησε η Caterpillar (2,20%), ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η  Amgen (-3,91%),  ενώ ακολούθησαν οι τεχνολογικές Apple (-3,23%), Microsoft (-2,95%) και Intel (-2,35%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,9% ενώ τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq με κέρδη 1,5%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ