• Σχόλιο Αγοράς

  Wall Street: Για πρώτη φορά πάνω από τις 5.400 μονάδες ο S&P 500 μετά τα νέα από τη FED

  χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


  Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε o S&P 500 στη Wall Street, την ώρα που οι τεχνολογικές μετοχές έστελναν τον Nasdaq στο λίγο πάνω από τις 17.600 μονάδες, καθώς η FED διαπίστωνε πλέον μια «μέτρια πρόοδος» στην μάχη για την πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

  Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε o Dow Jones, παρά και τη νέα άνοδο της μετοχής της Apple.

  Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 38.712,21 μονάδες με απώλειες -0,09%. Αντίθετα ο S&P 500  έκλεισε στις 5.421,03 μονάδες με άνοδο 0,85% ενώ ο Nasdaq στις 17.608,44 μονάδες, με άνοδο 1,53%.

  Νωρίτερα, σταθερά διατήρησε η FED τα βασικά της επιτόκια για έναν ακόμα μήνα, ενώ στις αναθεωρημένες της προβλέψεις έδωσε σήμα για μια μόνο μείωση τους μέσα στο 2024.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια. Πλέον, από 3 μειώσεις που προέβλεπαν τον Μάρτιο για το σύνολο του 2024, αφαίρεσαν τις δυο από αυτές στο νέο «dot plot» που δημοσίευσαν.

  Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας έδειξαν ελαφρά μόνο αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας κάποια χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.

  «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει αυξημένος», ανέφερε η δήλωση της επιτροπής FOMC μετά τη συνεδρίαση. Στη μόνη ουσιαστική αλλαγή, η νέα δήλωση αναφέρει πως «Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2 τοις εκατό», με την αγορά να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον όρο «μέτρια πρόοδος» που χρησιμοποιεί πλέον η FED, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στην ανακοίνωση.

  Για την περίοδο έως το 2025, η επιτροπή βλέπει τώρα πέντε συνολικές περικοπές που αντιστοιχούν σε 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, από έξι που προέβλεπε τον Μάρτιο.

  Εάν οι προβλέψεις ισχύσουν, θα αφήσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών ταμείων στο 4,1% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, υψηλότερο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προοπτικές του Μαρτίου.

  Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple κλείνοντας στα 213,07 δολάρια με κέρδη 2,86% και τη κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 3,27 τρισ. δολάρια, ελάχιστα πίσω από αυτή της Microsoft, η οποία έκλεισε στο +1,94% με την κεφαλαιοποίησή της στο 3,28 τρισ. δολάρια. Στο +2,51% έκλεισε η Home Depot, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-2,15%) και Nike (-2,28%).  ΣΧΟΛΙΑ