• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επέστρεψε το αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα της Παρασκευής

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες άνοιξε η Wall Street την Παρασκευή, μια μέρα μετά το εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό comeback το οποίο έστειλε τον Dow Jones από τις απώλειες κατά 500 μονάδες σε άνοδο άνω του 2%.

    Ειδικότερα, μία ώρα μετά το άνοιγμα της Παρασκευής, ο Dow Jones κινείται στις 29.878,23 μονάδες με απώλειες -0,53%, ο S&P 500 στις  3.627,02 μονάδες με πτώση -1,17%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,46% στις  10.494  μονάδες.

    Η αγορά, η οποία επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την επίπτωση που θα έχει ο πληθωρισμός 8,2% τον Σεπτέμβριο πάνω στις επερχόμενες αποφάσεις της FED, έστρεψε σήμερα την προσοχή της στα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών, οι οποίες είδαν την κερδοφορία τους στο τρίτο τρίμηνο να μειώνεται.

    Ειδικότερα, η JPMorgan ανακοίνωσε αύξηση 10% στα έσοδα αλλά τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 9,74 δισ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα σε σχέση με τα 11,69 δισ. δολάρια ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon να προειδοποιεί ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανή μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, η τράπεζα εξοικονόμησε επιπλέον 808 εκατομμύρια δολάρια ως αποθεματικό για να αντιμετωπίσει πιθανή μη εξυπηρέτηση δανείων. Ο επενδυτικός τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει πληγεί, με τα έσοδα στο investment banking να έχουν μειωθεί κατά 43%Η μετοχή της πάντως αυξάνεται κατά 2,30%.

    Από την πλευρά της η Citigroup ανακοίνωσε ότι τα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 4,6 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα της Citigroup το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 18,51 δισ. δολάρια από 17,45 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. H μετοχή της κινείται στο 1,49%.

    H Morgan Stanley ανακοίνωσε και αυτή μειωμένα κέρδη κατά  29% στα 2,63 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,71 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν. Τα έσοδα ήταν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις νωρίτερα να κάνουν λόγο για 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών με την μετοχή να υποχωρεί κατά 4,06%.

    Αντίθετα, πάνω από τις  εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Wells Fargo. Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 12,1 δισ. δολάρια έναντι κερδών 11,46 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά οι απώλειες στα κέρδη άγγιξαν το 30% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 19,50 δισ. δολάρια έναντι 18,83 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 18,77 δισ. δολάρια. Η μετοχή της κινείται στο +3,19%.

    Η αγορά είδε με ενδιαφέρον επίσης τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολλές σε σχέση με τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, άνοδο κατά 0,2%. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να περιορίζουν τη ζήτηση για αγαθά.

    Μάκρο

    Η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Αυγούστου κατά 0,4%. Η αρχική μέτρηση του Αυγούστου ήταν για άνοδο 0,3%. Χωρίς τη βενζίνη, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,1%.

    Την ίδια ώρα, νέα πτώση σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 1,2% τον Σεπτέμβριο, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση 1,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street. Χωρίς τα καύσιμα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.



    ΣΧΟΛΙΑ