• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με ρεκόρ για τον S&P 500, οριακά αρνητικά ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, με τον S&P 500 να κλείνει για δεύτερη ημέρα με ιστορικό ρεκόρ και τους επενδυτές της Wall Street να στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους στο Κογκρέσο και το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

    Στο επίκεντρο βρέθηκε η νέα στήριξη που προσέφεραν οι Δημοκρατικοί των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στο σχέδιο μερίδας Γερουσιαστών και των δύο κομμάτων, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη προκειμένου να ξεκολλήσει η συζήτηση για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Το σχέδιο, ύψους 908 δισ. δολαρίων, επρόκειτο να λειτουργήσει ως βάση για τις συζητήσεις, ώστε να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε αρχικά την ιδέα. Την Τετάρτη, η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, επανήλθαν υποστηρίζοντας με κοινή δήλωση τους την πρόταση καλώντας σε ανάλογη στάση και την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Ο ΜακΚόνελ από την πλευρά του υποστηρίζει ένα σχέδιο 500 δισ. δολαρίων.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και ορισμένοι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα αψηφήσουν την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο που καθορίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, εάν ταυτόχρονα δεν καταργηθεί ένας ομοσπονδιακός νόμος που προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες.

    Όλα αυτά ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παρέμεινε μέτρια σε μεγάλο μέρος της χώρας,  σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της FED που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτή, ήδη υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης σε διάφορες περιοχές, λόγω της πανδημίας.

    Ανησυχητικά ήταν άλλωστε και τα στοιχεία του ADP, για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο, οι οποίες ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, σημάδι πως η πανδημία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με το ADP, οι αμερικανικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 307.000 τον Νοέμβριο, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγω για 440.000. Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμός πρόσληψης απεικονίζει την άνιση ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθώς η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται και ορισμένα κράτη και τοπικές κυβερνήσεις θέτουν νέους αυστηρούς περιορισμούς.

    Από το μέτωπο της πανδημίας και της μάχης για τα εμβόλια, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα η οποία προχωρά σε έκτακτη αδειοδότηση για κάποιο εμβόλιο, επιτρέποντας να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το προϊόν της Pfizer/BionTech. Η ταχύτητα της Βρετανίας ασκεί πίεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι οποίες έχουν προγραμματίσει για αργότερα μέσα στο μήνα τις αντίστοιχες διαδικασίες.

    Στο μέτωπο των επιχειρηματικών νεών ξεχωρίζει η συμφωνία της Salesforce.com για την εξαγορά της Slack έναντι 27,7 δισ. δολαρίων, η οποία ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί παρασύροντας προς αρνητικό έδαφος τις τεχνολογικές μετοχές και τον ίδιο τον Dow Jones.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.883,79 μονάδες με άνοδο 0,20%, ο  S&P 500 στις 3.669 με κέρδη 0,18%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.  Αντίθετα ο Nasdaq υποχώρησε στις 12.349,37 μονάδες με απώλειες -0,05%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόλις 8 έκλεισαν με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (5,09%),Walgreens (3,59%) και Disney (2,79%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Salesforce (-8,52%) και McDonald’s (-2,44%).



    ΣΧΟΛΙΑ