Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Αυλαία με ισχυρές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας

Χρηματιστές στη Wall Street


Με ήπιες απώλειες έριξαν την αυλαία της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες.

Tα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως και ο απόηχος της συνεδρίασης της Fed έφεραν τις αγορές σε αρνητικό έδαφος. Οι επενδυτές  ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της Fed αλλά και την προοπτική ενός μακροχρόνιου περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, γεγονός που οδήγησε στο sell off των κρατικών ομολόγων, φέρνοντας με τη σειρά του την υποχώρηση στο χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της FOMC της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται πως δεν «ικανοποίησαν» και τόσο τους επενδυτές.

Βέβαια, η κεντρική τράπεζα πάγωσε τα επιτόκιά της, διατηρώντας τα σταθερά από 5,25-5,50% για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο που η τράπεζα προέβη σε μία τέτοια κίνηση, δεδομένων των συνθηκών.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της FOMC.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται να προβεί σε μία ακόμα αύξηση, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

Πότε έρχεται η νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Fed θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια συνεδρίαση θα συμβεί.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, oι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 74,5% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά 25,5% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα κυμανθούν από 5,50% – 5,75%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 59,3 τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 35,5% από 5,50% – 5,75% και κατά 5,2% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%.

Η αγορά εργασίας αναδεικνύει την ισχύ της

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, η αγορά εργασίας έρχεται για μία ακόμη εβδομάδα να αποδείξει την ισχύ της. Κοινώς τα «καλά νέα» παραμένουν «άσχημα» για τον επενδυτικό κόσμο, καθώς η ανεργία φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι μακροχρόνιες/συνεχείς αιτήσεις επιδόματος ανεργίας άγγιξαν τις 1,662 εκατ. από τις 1,683 εκατ. αιτήσεις, ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών για τις 1,695 εκατομμύρια αιτήσεις. Την ίδια ώρα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 201 χιλιάδες από τις 221 χιλιάδες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αγγίξουν τις 225 χιλιάδες.

Ταυτόχρονα σε επίπεδο μήνα οι αιτήσεις κατά μέσο όρο είναι 217 χιλιάδες από τις 224,75 χιλιάδες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι αγορές να κλείνουν για μία συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα.

Πώς έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 33.693,84 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,31%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει ισχυρές απώλειες 1,89%.

Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι UnitedHealth Group Inc. (1,03%), Apple Inc. (0,49%) και Chevron Corp. (0,64%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walt Disney Co. (-1,79%), Walgreens Boots Alliance Inc. (-1,54%) και Dow Inc. (-1,47%).

Την ίδια ώρα, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.320,06 μονάδες με ήπια απώλειες 0,23%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του δείκτη άγγιξαν το 2,93%.

Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφει ο κλάδος του Real Estate με απώλειες που αγγίζουν το 3,88%.

Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι ON Semiconductor Corp. (3,17%), Broadcom Inc. (2,56%) και FactSet Research Systems Inc. (2,13%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. (-7,45%), Paramount Global Cl B (-4,96%) και Tesla Inc. (-4,23%).

Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq έκλεισε στις 13.211,81 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του είναι 3,62%.

Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επαναληπτικές εκλογές ανάδειξης προέδρου

Οι Έλληνες εφοπλιστές συγκέντρωσαν ήδη 35 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ θα παράσχει ο Καναδάς στην ΟυκρανίαΣΧΟΛΙΑ