• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αντιστέκονται οι δείκτες κόντρα στο αρνητικό κλίμα των απογοητευτικών στοιχείων από την Κίνα (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street τη Δευτέρα, παρά το βαρύ αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

    Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από το 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη από το 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 2,7% τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη της τάξης του 5%. Μάλιστα τον Ιούνιο είχε καταγραφεί άνοδος 3,1%.

    Τέλος, οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 12,3% τον Ιούλιο ενώ η πτώση στις νέες πωλήσεις έφτασε το 28,9%.

    Τα αρνητικά νέα από το Πεκίνο επισφραγίστηκαν από την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Ειδικότερα, προχώρησε σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%. Μια κίνηση η οποία ήρθε να ενισχύσει την ανησυχία των αγορών γύρω από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

    «Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ σημείωσαν «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% ετησίως το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τη συναίνεση και 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον Μάιο. Πλησιάζουμε πιο κοντά στο σενάριο του bear market από τις προοπτικές μας για τα μέσα Μαΐου», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή.

    Τα νέα από την Κίνα προκάλεσαν πίεση στις τιμές του πετρελαίου, με το WTI να φτάνει να υποχωρεί άνω του 5%. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε πίεση στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, ο οποίος υποχωρεί άνω του 4%. Μετοχές όπως η Halliburton, η Marathon Oil και η Diamondback Energy υποχώρησαν στα πρώτα λεπτά για περισσότερο από  5%.

    Oι επενδυτές προσβλέπουν μέσα στην εβδομάδα και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου  από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target.

    Πάντως, μετά το πρώτο μισάωρο, η αγορά κατάφερε να ξεπεράσει το «κινεζικό» σοκ, και να περάσει σε θετικό έδαφος. Περίπου στο μισό της συνεδρίασης, ο Dow Jones κινείται στις 33.848,74 μονάδες με άνοδο 0,26%, ο  S&P 500 στις 4.286,46 μονάδες με κέρδη 0,15% και ο  Nasdaq στις 13.090,21 μονάδες με άνοδο 0,33%.

    Πρωταγωνίστρια για τον Dow Jones είναι η μετοχή της Disney, η οποία ενισχύεται κατά 2,8% μετά και την είδηση πως το Third Point του Dan Loeb απέκτησε νέο πακέτο μετοχών στην εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Καθοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου λόγω Κίνας

    Ο δισεκατομμυριούχος Daniel Loeb απέκτησε νέο μερίδιο στην Disney



    ΣΧΟΛΙΑ