• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απογοήτευση για τις λιανικές πωλήσεις – Στο -1% ο Dow Jones

    χρηματιστής της wall street


    Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Dow Jones, καθώς η Wall Street παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα στοιχεία γύρω από το λιανικό εμπόριο, της διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους αλλά και τις κινήσεις θεσμικών επενδυτών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.012,14 μονάδες με απώλειες -1,01%, ο  S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.109,90 μονάδες με πτώση -0,64% ενώ ο Nasdaq στις 12.343,05 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,18%.

    Η αγορά είδε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο να είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, παρουσιάζοντας πάντως αυξητικές τάσεις κατά 0,4%. Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν υψηλότερη ανάκαμψη κατά 0,8%.

    Εξαιρουμένων αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν ανάκαμψη 0,7% τον Απρίλιο. Αντίθετα, τα στοιχεία των δομικών λιανικών πωλήσεων για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, σε πτώση 0,4% αντί του 0,3% αρχικά.

    Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ξοδεύουν όμως είναι επιλεκτικοί στο που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα καταστήματα λιανικής πώλησης επίπλων, αθλητικών ειδών και άλλων ειδών χόμπι, καθώς και στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών. Οι εισπράξεις σε εστιατόρια και μπαρ – η μόνη κατηγορία του τομέα των υπηρεσιών στην έκθεση – αυξήθηκαν κατά 0,6%.

    Παράλληλα, τα έσοδα της Home Depot (-2,15%) για το πρώτο τρίμηνο ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ η εταιρεία των λιανικών πωλήσεων μείωσε και το guidance για τη συνέχεια του έτους. Η αγορά αναμένει πλέον τα στοιχεία των Target ((-2,28%) και Walmart (-1,38%) τις επόμενες δύο ημέρες.

    Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σχετικά με το αδιέξοδο γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

    Η αγορά είδε επίσης τις κινήσεις μιας σειράς επενδυτών, μεταξύ των οποίων την αποχώρηση του Τζορτζ Σόρος από την Τέσλα (η οποία έφερε την οξεία αντίδραση του Ίλον Μασκ), αλλά και του Γουόρεν Μπάφετ από την ταϊβανέζικη εταιρείας τσιπ TSMC και την εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων RH.  Αντίθετα, ο «σοφός της Ομάχα» επένδυσε στην Capital One Financial (+2,1%) και την εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών Diageo στο Λονδίνο, ενώ αύξησε επίσης τα μερίδια του στην Apple και της Occidental Petroleum, αλλά μείωσε τις συμμετοχές του στη Chevron και σε αρκετές άλλες.

    Παράλληλα, η Duquesne του Stanley Druckenmiller και η Appaloosa του David Tepper παρουσίασαν σημαντικές θέσεις σε μετοχές που επωφελούνται από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Microsoft και η Nvidia.  Το Pershing Square του Bill Ackman και το Third Point του Daniel Loeb αύξησαν επίσης τα μερίδιά τους στην Alphabet, η οποία κυκλοφόρησε το chatbot Bard τον Μάρτιο, ακολουθώντας την κίνηση της Microsoft για αναβάθμιση του Bing μετά τη συνεργασία της με τον κατασκευαστή του ChatGPT, OpenAI.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν με άνοδο (Microsoft 0,74%, Salesforce 0,60% και IBM 0,08%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Apple. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Nike (-2,80%), ενώ ακολούθησαν οι 3M (-2,47%) και η Amgen (-2,42%).



    ΣΧΟΛΙΑ