• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες με βοήθεια από τη Γέλεν

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος άνοιξαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της  Wall Street, επιστρέφοντας μετά την αργία για την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για την επίσημη αλλαγή της ηγεσίας του Λευκού Οίκο την Τετάρτη.

    Η αγορά φαίνεται πως αφήνει πίσω της τον προβληματισμό για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, χάρη στις δηλώσεις της υποψήφιας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Η Γέλεν ανέφερε πως το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας γίνεται σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων κάτι που σημαίνει ότι τα οφέλη από τις παρεμβάσεις στην οικονομία μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικότερα από το κόστος.

    Η Γιέλεν, η οποία θα μιλήσει αργότερα σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, αναμένεται να πει στους νομοθέτες ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από μια μακρύτερη, πιο οδυνηρή ύφεση, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει περισσότερη βοήθεια.

    Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο για πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές 1.400 δολάρια στα περισσότερα νοικοκυριά και δαπάνες για τη διανομή εμβολίων.

    Στα εταιρικά αποτελέσματα για το δ τρίμηνο, η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε κέρδη ύψους 4,51 δισ. δολαρίων ή 12,08 δολάρια ανά μετοχή, υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν 18% υψηλότερα στα 11,74 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, η Bank of America, κατέγραψε μείωση καθαρών κερδών στα 5,21 δισ. Δολάρια ή 51 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου,  ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 16% και τα συνολικά έσοδα, καθαρά από έξοδα τόκων, μειώθηκαν 10% στα 20,1 δισ. δολάρια.

    Στα επιχειρηματικά νέα Lumentum Ηοldings ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την Coherent έναντι $5,7 δισ. σε μετρητά και μετοχές. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι μέτοχοι θα πάρουν 100 δολάρια και 1,1851 μετοχές της Lumentum για κάθε μετοχή Coherent. Προσυνεδριακά η μετοχή της Lumentum σημειώνει πτώση κοντά στο 8% ενώ αυτή της Coherent εκτοξεύεται κατά 34%.

    Σε αυτό το κλίμα, με την συμπλήρωση των πρώτων τριών τετάρτων από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones ενισχύεται στις 30.905,30 μονάδες με άνοδο 0,30%, ο S&P 500 στις 3.786,92 μονάδες με άνοδο 0,50% ενώ ο Nasdaq στις 13.111,09 μονάδες με άνοδο 0,87%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των American Express (2,18%), Chevron (1,77%) και Boeing (1,56%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται αυτή την ώρα οι μετοχές των Walgreens (-1,76%), Dow (-1,65%) και Goldman Sachs (-1,63%).



    ΣΧΟΛΙΑ