• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε θετικό έδαφος – Στο +0,40% ο  S&P 500

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε θετικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, δύο ώρες περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

    Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως και ο απόηχος της συνεδρίασης της Fed προσγείωσαν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες σε επίπεδο ημέρας.

    Ειδικότερα, οι προβλέψεις της FOMC της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται πως δεν «ικανοποίησαν» και τόσο τους επενδυτές.

    Βέβαια, η κεντρική τράπεζα πάγωσε τα επιτόκιά της, διατηρώντας τα σταθερά από 5,25-5,50% για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο που η τράπεζα προέβη σε μία τέτοια κίνηση, δεδομένων των συνθηκών.

    «Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της FOMC.

    Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται να προβεί σε μία ακόμα αύξηση, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

    Πότε έρχεται η νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

    Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Fed θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του έτους. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια συνεδρίαση θα συμβεί.

    Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, oι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 72,6% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά 27,4% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα κυμανθούν από 5,50% – 5,75%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 57,7 τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 36,7% από 5,50% – 5,75% και κατά 5,6% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%.

     

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.077,66 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει ισχυρές απώλειες 1,54%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι UnitedHealth Group Inc. (1,30%), Apple Inc. (1,28%) και Chevron Corp. (0,96%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walt Disney Co. (-0,97%), Walgreens Boots Alliance Inc. (-1,12%) και Dow Inc. (-1,38%).

    Την ίδια ώρα, ο S&P 500 ανακάμπτει από την χθεσινή συνεδρίαση που ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Μάρτιο και κινείται στις 4.347,47 μονάδες με ήπια άνοδο 0,40%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του δείκτη αγγίζουν το 2,32%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφει ο κλάδος του Real Estate με απώλειες που αγγίζουν το 3,88%.

    Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Western Digital Corp. (4,01%), Ford Motor Co. (3,18%) και ON Semiconductor Corp. (2,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Paramount Global Cl B (-4,14%), Warner Bros. Discovery Inc. Series A (-3,89%) και Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. (-3,58)

    Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq κινείται στις 13.326,71 μονάδες με ήπια άνοδο 0,78%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του είναι 2,88%.

    Διαβάστε επίσης:
    ΣτΕ: Προς έγκριση το πολεοδομικό σχέδιο των νέων Φυλακών Ασπροπύργου

    Χρηματιστήριο: Τα 8 χαρτιά που αλλάζουν το κλίμα μετά από τέσσερις εβδομάδες πτώσης

    ΕΛΤΟΝ: Στο €1,55 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ