Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Άνοιγμα με απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών.

Στην πρώτη συνεδρίαση για την εβδομάδα -χθες ήταν ημέρα αργίας για τα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω της Labor Day- οι επενδυτές φαίνεται ότι είναι αρκετά σκεπτικοί, καθώς τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία έδειξαν υποχώρηση στον κλάδο των υπηρεσιών, τροφοδοτώντας νέες ανησυχίες για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν απώλειες και οι αποδόσεις των ομολόγων να σημειώσουν επιβράδυνση, όπως παρατηρήθηκε και από τα futures πριν το άνοιγμα των αγορών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Ειδικότερα, τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με του γενικού δείκτη μεταποίησης (ΡΜΙ) στην Κίνα, έδειξαν μία πιο ήπια επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών για τον μήνα Αύγουστο. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παρουσιίασαν αύξηση με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους οκτώ μήνες εν μέσω μιας πιο ήπιας αύξησης στο σύνολο των νέων εργασιών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης Caixin China General Services Business Activity Index από τις 54,1 μονάδες που κατέγραψε για τον μήνα του Ιουλίου, τον Αύγουστο υποχώρησε στις 51,8 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των εισαγωγών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο. Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπίπτει με μία πιο ήπια άνοδο.

Με βάση τα νέα δεδομένα αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ζήτηση Κινεζικών υπηρεσιών από τις χώρες εκτός Κίνας ήταν περιορισμένη. Οι νέες επιχειρηματικές εξαγωγές κατέγραψαν οριακή υποχώρηση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε, οι εταιρείες συνέχισαν να προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας για τη στελέχωσή τους. Βέβαια, το ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας άλλαζε ελαφρώς από τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω αναφορών σχετικά με υψηλότερες επιχειρηματικές απαιτήσεις και σχέδια επέκτασης. Να σημειωθεί ότι η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα στο 2023. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες στην Κίνα παρέμειναν αισιόδοξες αναφορικά με τις προοπτικές σε επίπεδο έτους, οργανώνοντας νέες εταιρικές επεκτάσεις, υποστηριζόμενες από μία περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο.

Οι εταιρείες συχνά συνέδεαν τις προβλέψεις ανάπτυξης με τις προβλέψεις για ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και βελτιωμένο αριθμό πελατών. Δεδομένων των συνθηκών, η αισιοδοξία υποχώρησε τον Ιούλιο φτάνοντας σε χαμηλό 9 μηνών. Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες που εκκρεμούν συσσωρεύτηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο,παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Οι εταιρείες αναφέρονται συχνά ότι οι καθυστερήσεις εργασίας είχαν αυξηθεί λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων νέων παραγγελειών και την πίεση στη χωρητικότητα. Αν και μέτριο, το ποσοστό της συσσώρευσης ήταν το πιο έντονο από τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, η πίεση του κόστους συνεχίστηκε τον Αύγουστο με το κόστος των εισροών σε όλο τον τομέα των κινεζικών υπηρεσιών να αυξάνεται ακολουθώντας τον πιο ήπιο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών. Τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα συνδέθηκαν με την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, προσωπικού και καυσίμων. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις της αγοράς μείωσαν τη συνολική τιμολογιακή ισχύ των παρόχων κινεζικών υπηρεσιών με τις χρεώσεις παραγωγής να αυξάνονται ελαφρώς.

Τέλος, το Πεκίνο έχει προτείνει πρόσθετα μέτρα τόνωσης τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στον προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας και της δημιουργίας ενός κυβερνητικού φορέα για να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να οδηγηθούν σε ισχυρή υποχώρηση, επηρεάζοντας και την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στο άνοιγμα της Wall Street.

Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street

Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.752,97 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,24%.

Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Intel Corp. (1,58%), UnitedHealth Group Inc. (1,30%) και 3M Co. (0,92%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Home Depot Inc. (-1,34%), Caterpillar Inc. (-1,45%) και Nike Inc. (-1,64%).

Ο S&P 500 κινείται στις 4.499,81 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,35%. Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος της Ενέργειας (+2,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες ο κλάδος των Καταναλωτικών μη βασικών αγαθών (-0,88%).

Σε επίπεδο μετοχών, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι CF Industries Holdings Inc. (4,29%), Tesla Inc. (2,85%) και MarketAxess Holdings Inc. (2,78%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι PulteGroup Inc. (-5,72%), DaVita Inc. (-5,14%) και Xylem Inc. (-4,79%).

Ο Nasdaq κινείται στις 13.985,58 μονάδες  με ήπιες απώλειες 0,33%.

Διαβάστε επίσης:

ΣΕΠΕΕ: Άνοδο λιανικών πωλήσεων και μείωση εξαγωγών στο α’ εξάμηνο

Κίεβο: Απορρίπτει την τουρκική πρόταση για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Ξεκάθαρη πρόοδος στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων – Άλμα 4,9% για τη μετοχήΣΧΟΛΙΑ