• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 1,12% για τον Nasdaq – Έκτο κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones το 2024

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με πρωταγωνίστριες ξανά τις τεχνολογικές μετοχές, με την αγορά να αναμένει την συνεδρίαση της FED που ξεκινά την Τρίτη.

    Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 38.333,45 μονάδες, με άνοδο 0,59%, σε νέο ιστορικό υψηλό, για έκτη φορά το 2024. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.927,93 μονάδες με άνοδο  0,76%, ενώ ο Nasdaq στις 15.628,04 με κέρδη 1,12%.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν αναμονή και των ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών, αργότερα μέσα στην ημέρα, για τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο.  Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,328%, το 10ετούς υποχώρησε 4 μονάδες βάσης, στο 4,104%, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε 3 μονάδες βάσης, στο 4,354%.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στις επικείμενες ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ μετά την διήμερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της FED για τη νομισματική πολιτική, ζητώντας ενδείξεις για το πότε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και τη φονική επίθεση από μαχητές υποστηριζόμενους από το Ιράν κατά Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και τις νέες επιθέσεις των Χούθι κατά δεξαμενόπλοιων αμερικανικών συμφερόντων.

    Η αγορά ασχολήθηκε επίσης με τη δικαστικά απόφαση στο Χονγκ Κονγκ για τον άλλοτε γίγαντα του real estate στην Κίνα, την China Evergrande, η οποία οδηγείται σε εκκαθάριση, ενώ είδε με ενδιαφέρον τις ειδήσεις για νέες χρηματοδοτήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση σε εταιρείες ημιαγωγών για να ενισχύσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης μια σειρά από εταιρείες που αναφέρουν τριμηνιαία κέρδη τους αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Boeing και  της Merck.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (2,83%), Walt Disney (2,24%) και Visa (2,13%), ενώ ακολούθησαν οι Microsoft (1,43%), Caterpillar (1,28%) και Nike (1,10%). Από τις 30 μετοχές μόλις 9 έκλεισαν με απώλειες, με τη σημαντικότερη πτώση να καταγράφουν οι Verizon (-0,83%),  Walgreens Boots Alliance (-0,61%) και Apple (-0,36%).

    Εκτός του Dow Jones, άνοδο 4,19% σημείωσε η Tesla, μαζεύοντας ένα μέρος των ισχυρών απωλειών της περασμένης εβδομάδας, μετά την προειδοποίησή της για μείωση της ανάπτυξής της το 2024. Η Tesla ανακοίνωσε πως αναμένεται να ξοδέψει 10 δισ. δολάρια το 2024 για την ανάπτυξη του νέου της μοντέλου Model 2, για επέκταση των εργοστασίων της καθώς και άλλα projects, μεταξύ των οποίων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

    H μετοχή της Amazon έκλεισε επίσης με κέρδη 1,34%, μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από την εξαγορά της iRobot, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν κατά περίπου 9%.

    Διαβάστε επίσης

    Λευκός Οίκος: «Ανεύθυνη» η αναφορά για επιστροφή των ισραηλινών οικισμών στη Γάζα

    Γερμανία: Ο Όμιλος KaDeWe υπέβαλε αίτηση εκκαθάρισης σε λειτουργία και αυτοδιαχείριση

    Τζον Κίρμπι: Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν – «Εποικοδομητικές» οι συζητήσεις για απελευθέρωση ομήρων



    ΣΧΟΛΙΑ