• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά 2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ουκρανίας – Ισχυρές απώλειες για τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Με ισχυρότατες απώλειες ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, με τον φόβο για μια πιθανή ρωσική εισβολή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να επισκιάζει τις αγορές.

    Πολλές χώρες έχουν ήδη προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, με τον σύμβουλο ασφάλειας των ΗΠΑ, την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν , προειδοποιούσε πως το Κρεμλίνο έχει επιταχύνει την στρατιωτική του συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας τις τελευταίες 10 ημέρες. Πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για διάλογο με τη Δύση, αν και η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έλαβε από ΗΠΑ και NATO.

    Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρατηρούν τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, γύρω από την προοπτική αύξησης των βασικών επιτοκίων προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού. Η αγορά εκτιμά πως η FED θα προχωρήσει σε μια πρώτη άνοδο των βασικών της επιτοκίων τον Μάρτιο κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σε αυτό το κλίμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.531,59 μονάδες με απώλειες -1,69%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 15.113,97 μονάδες με πτώση -2,02% ενώ στο Παρίσι ο  CAC 40 στις 6.852,20 μονάδες με απώλειες -2,27%.

    Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.415,41 μονάδες με απώλειες -2,04% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.573,80 μονάδες με πτώση -2,55%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 460,96 μονάδες με απώλειες -1,83%, με τις τράπεζες να οδηγούν τις απώλειες κλείνοντας συνολικά στο -3,2%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γαλλική Orpea (5,83%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η ελβετική πολυεθνική εταιρεία χημικών ελβετική πολυεθνική εταιρεία χημικών ειδικών προϊόντων Clariant (-16,00%).

    Διαβάστε επίσης

    Τζέφρι Πάιατ: Προοπτική για μια ακόμη τουριστική χρονιά-ρεκόρ από Αμερικανούς



    ΣΧΟΛΙΑ