• Σχόλιο Αγοράς

    Sell-off στο Χρηματιστήριο: Στο -4.28% έκλεισαν οι τράπεζες, βαριές απώλειες για Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Με βαριές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται ξανά από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, στην τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, υποχωρώντας πλέον κοντά στα επίπεδα των 1.265 μονάδων.

    Ειδικότερα,  ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,47% στις 1.267,33 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 86,60 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 26,17 εκατ. τεμάχια. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 7.258.588 και 5.428.276 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 16,62 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,91 εκατ. ευρώ.

    Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν πως η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς τη Δευτέρα μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Η αγορά προετοιμάζεται για τις κρίσιμες εξελίξεις στο τέλος της εβδομάδας, με την DBRS να ανακοινώνει αργά το βράδυ της Παρασκευής την κρίσιμη αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια ημέρα αργότερα, να αναλύει το πρόγραμμά του για το 2024 αλλά και τη νέα τετραετία στα εγκαίνια της έκθεσης της ΔΕΘ.

    Έτσι, η αναδιάταξη θέσεων που είχε ξεκινήσει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τη Δευτέρα, μια ημέρα μάλιστα κατά την οποία η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα Εργασίας, κάτι που ενέτεινε την απουσία των αγοραστών.

    Στο επίκεντρο των σημερινών πιέσεων βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 4,28% στις 995,32 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε βουτιά 4,92%, η Eurobank στο -4,85% και η Alpha Bank στο -4,28%. Η Πειραιώς έκλεισε στο -2,24%.

    Γενικότερα, πάντως, ελάχιστες ήταν οι μετοχές που διασώθηκαν από το sell-off της Δευτέρας. Μια από αυτές ήταν και η Τερνα Ενεργειακή, μετά και την είδηση πως το Millennium Management, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάρει θέση Short περίπου το 0,95% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, «έκλεισε» την θέση του. Η μετοχή έκλεισε τελικά στο +0,79% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές, βαριές ήταν οι απώλειες και για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την   Jumbo να κλείνει στο -4,93%,  την Aegean στο -4,39% και την Ελλάκτωρ στο -4,70%.

    Η Viohalco έκλεισε στο 3,52% και η Elvalhalcor στο -3,26%.

    Ισχυρές απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Mytilineos, Helleniq Energy, ΔΕΗ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Quest, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Lamda, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Cenergy

    Πέρα από την Τέρνα Ενεργειακή, σε θετικό έδαφος έκλεισαν επίσης η Autohellas και η Σαράντης.

    Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 94 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Mermeren +7,11% και Ευρωσύμβουλοι +4,74%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Frigoglass -9,52% και Intralot -7,43%.



    ΣΧΟΛΙΑ