• Σχόλιο Αγοράς

    Σε θετικό έδαφος πέρασε η Wall Street – Συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχές ενέργειας μετά τη νέα πτώση του πετρελαίου

    • NewsRoom
    Wall Street


    Αισιοδοξία φαίνεται πως γέμισε την αγορά η δημοσίευση των πρακτικών της Fed, στην οποία οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν για ακόμα μία φορά ότι απώτερος σκοπός είναι η αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ακόμα και με ρίσκο την ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% (η μεγαλύτερη τα τελευταία 28 χρόνια) ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο της αύξησης του κόστους ζωής, το οποίο έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1981.

    Τα μέλη της Τράπεζας είπαν ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα έχει ακόμα άλλη μία κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης (+0,5% ή +0,75% αντίστοιχα). «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το οικονομικό outlook δικαιολογεί τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μία ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν», αναφέρει το έγγραφο.

    Το πετρέλαιο αντέστρεψε τα πρωινά του κέρδη και συνέχισε την πτωτική του πορεία, με απώλειες 0,88% με την τιμή του να πέφτει στα 98,62 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τεχνολογικές μετοχές «κράτησαν» για ακόμη μια μέρα τη Wall, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν χθες. Η Meta Platforms, η Apple, η Alphabet και η Microsoft κινούνται ανοδικά με την τελευταία να αυξάνεται περισσότερο από 1%.

    Αντιθέτως, πτωτικά συνεχίζουν οι μετοχές ενέργειας μετά τη νέα πτώση του πετρελαίου. Η Exxon χάνει 1,8%, η Chevron είναι στο -1,4% και η Devon Energy επίσης χάνει πάνω από 1,7%. Η Citigroup προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να φτάσουν ακόμα και τα 45 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 εάν η οικονομία πέσει σε ύφεση.

    Στο κλίμα αυτό ο Dow Jones πρόσθεσε ο.23% κλείνοντας στις 31.037,68 μονάδες, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 0,36% στις 3.845,08 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε επίσης ανοδικά στο +0,35% στις 11.361,85 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ