• Σχόλιο Αγοράς

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε την Τρίτη ο χρυσός, χάρη στα αδύναμα στοιχεία από τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τα οποία ενισχύουν τα στοιχήματα για μια μείωση των βασικών επιτοκίων από τη FED ακόμα και από τον Ιούνιο.

    Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) υποχώρησε στις 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο, χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,0 μονάδες.

    Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου σκαρφάλωσε 15,60 δολ. ή 0,7% και έκλεισε σε νέο υψηλό στα 2.141,90 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 2.135,39 δολαρίων που είχε σημειωθεί πριν από τρεις μήνες.

    Οι επενδυτές περιμένουν πλέον την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ για να στοιχεία σε σχέση με την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

    Ο χρυσός έχει αυξηθεί περισσότερο από 4% από την περασμένη Πέμπτη, τροφοδοτούμενος από τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον κίνδυνο υποχώρησης των αγορών μετοχών.

    Η έντονη αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου εξέπληξε ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, ιδιαίτερα επειδή δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες για τη χαλάρωση της πολιτικής της Fed, ούτε κάποιοι άλλοι σημαντικοί μακροοικονομικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Η ταχύτητα και η ταχύτητα ήταν πολύ ξαφνική, πολύ γρήγορη», είπε ο James Steel, αναλυτής της HSBC.

    Ο αυξανόμενος κίνδυνος διόρθωσης στη χρηματιστηριακή αγορά – που επισημάνθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης την Παρασκευή – μπορεί να έπεισε ορισμένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις μετοχές και να αγοράσουν χρυσό, δήλωσε ο Ole Hansen, αναλυτής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S.

    Το πρόσφατο ράλι ανέδειξε επίσης μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των τιμών spot και των εκροών από αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στην αγορά του χρυσού. Οι συμμετοχές στο SPDR Gold Shares, το μεγαλύτερο τέτοιο ETF στον κόσμο, υποχώρησαν κατά 0,3% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας το σύνολο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο ρόλος του χρυσού ως καταφύγιο ενισχύεται από αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα να δείχνουν κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Τα οικονομικά δεινά της Κίνας και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στο τέλος του έτους δημιουργούν επίσης ένα δυνητικά ασταθές μείγμα.

    Το ράλι του χρυσού σε νέο υψηλό όλων των εποχών σημειώθηκε την ώρα που το bitcoin εκτινάχθηκε σε ρεκόρ. Αν και υπάρχουν επιχειρήματα ότι ορισμένοι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια και στα δύο περιουσιακά στοιχεία, «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το bitcoin είναι ασφαλές καταφύγιο ή όχι», δήλωσε ο Ryan McIntyre, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Sprott Asset Management.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Βουτιά 6% μετά την επίτευξη του νέου ιστορικού ρεκόρ

    Scope Ratings: Έτσι θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η Ελληνική οικονομία

     

    Blackstone, Thomson Reuters και άλλοι επενδυτές πουλούν μερίδιο 4% της LSEG αξίας 1,9 δισ. λιρών



    ΣΧΟΛΙΑ