• Σχόλιο Αγοράς

    Ψάχνει την αντίδραση το Χρηματιστήριο, την Πέμπτη το βιβλίο των ΕΛΠΕ

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Στα 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται το ποσό που θα αντλήσουν τα ΕΛΠΕ από την σημερινή έκδοση με στόχο όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο και κουπόνι από το 4,9%.

    Σήμερα πραγματοποιούνται οι επαφές με τους θεσμικούς σε Λονδίνο και Ζυρίχη, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και την Πέμπτη κλειδώνει το επιτόκιο και το κουπόνι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ, υποχωρεί στα 8,44 ευρώ και απώλειες λίγο πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα, τη στιγμή που κάνουν το γύρο της αγοράς πληροφορίες για discount μέχρι 10% κατά την μετοχοποίηση ποσοστού μεταξύ 15%-20%, εξέλιξη που θα φανεί μετά την έκδοση του ομολόγου σήμερα.

    Το Χρηματιστήριο κινείται την Τρίτη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως, άλλωστε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές που, προφανώς, μετρούν ακόμα τις επιπτώσεις και το κόστος από το κανόνι της Τόμας Κουκ.

    Με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ, μετά από μία ώρα συναλλαγών, δείχνει την επιφυλακτικότητα της αγοράς, αλλά και την απουσία των επενδυτών, αφού διακρατούν ρευστότητα για τις εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, αλλά και για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, π.χ. σε Lamda, Πανγαία. Η αντίδραση της Lamda την Τρίτη είναι οριακά ανοδική, στα όρια των 7,50 ευρώ και με όγκο 28 χιλιάδων τεμαχίων, ενώ οι πληροφορίες τοποθετούν την αύξηση κεφαλαίου κοντά στην συγκεκριμένη τιμή.

    Στις τράπεζες δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η Alpha κάνει πράξεις στο 1,669 ευρώ, υποχωρώντας οριακά, η ΕΤΕ ενισχύεται κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα στα 2,73 ευρώ, η Eurobank επανέρχεται στα 0,85 ευρώ και η Πειραιώς υποχωρεί κάτω από τα 3 ευρώ.

    Νέες απώλειες για την MIG πάνω από 3%, στα 0,13 ευρώ και συσσώρευση για Μυτιληναίο στα 9,95 ευρώ. Αντίδραση, επίσης βγαίνει την Τρίτη σε Μότορ Όιλ και Jumbo, στα 21,08 ευρώ και 16,86 ευρώ αντίστοιχα.

    Στα 4,85 ευρώ ενισχύεται η Ευρωπαϊκή Πίστη με κέρδη άνω του 2,3% και εντολές αγορών στον Ικτίνο με όγκο περί τις 50 χιλιάδες τεμάχια. Η εισηγμένη, σημειώνεται, ότι συμμετείχε στο roadshow του Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Αγορές, τέλος, σε MLS, Φουρλή (ισχυρά περιθώρια ανόδου δίνει για τη μετοχή και η Eurobank Equities) και Κτήμα Λαζαρίδη.



    ΣΧΟΛΙΑ