• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 4% για το WTI μετά τη νέα μείωση των επίσημων τιμών της Aramco

    • NewsRoom
    πετρέλαιο


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει εκ νέου τις επίσημες τιμές πώλησης του Arab Light σε όλες τις περιοχές.

    Ειδικότερα, η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Aramco  ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης του αργού σε όλες τις περιοχές , συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αγοράς της στην Ασία τον Φεβρουάριο. Η διαφορά για το αργό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του Arab Light, σε σχέση με τους τοπικούς δείκτες αναφοράς θα μειωθεί έως και κατά 2 δολάρια το βαρέλι.

    «Όταν ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές, είναι είτε ένδειξη ανησυχίας για την αποδυνάμωση των συνθηκών ζήτησης είτε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ξένοι παραγωγοί όπως οι ΗΠΑ να κλέψουν μερίδιο αγοράς», είπε ο Μάριος Χατζηκυριάκος, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη XM. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα πτωτικό σήμα για τις τιμές της ενέργειας.

    Ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στο The Price Futures Group, τόνισε από την πλευρά του ότι ενώ είναι «πιθανό η μείωση της τιμής να έγινε για να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς ενόψει των περικοπών παραγωγής, η αγορά το εκλαμβάνει ως σαφές σημάδι ότι η οικονομία επιβραδύνεται».

    Παράλληλα, μια έρευνα έδειξε υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παρά τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις.

    Ειδικότερα, έρευνα του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι η παραγωγή από τα μέλη του OPEC αυξήθηκε τον Δεκέμβριο. Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή σε  Ιράκ, Νιγηρία και Αγκόλα να αντισταθμίζουν τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+. Η Αγκόλα τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ .

    Η έρευνα ανέφερε την παραγωγή στα 27,88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Η παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 3,04 δολάρια ή -4,1%, για να διαμορφωθεί στα 70,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στη μεγαλύτερη πτώση από τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

    Το Brent Μαρτίου υποχώρησε 2,64 δολάρια ή σχεδόν 3,4%, στα 76,12 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση δολαρίου και ποσοστού από τις 12 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλίνκεν: Οι Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

    Autohellas: Ανακοίνωσε κι επίσημα την έκδοση ομολόγου έως 200 εκατ. ευρώ

    Ρουμπινί: Δεν θα υπάρξει τώρα νέα κρίση στην οικονομία – Έκανα λάθος για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ