• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Πέμπτη ημέρα υποχώρησης σε νέα χαμηλά έτους για Brent και WTI

    • NewsRoom
    Πετρελαιοπηγή


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποχώρησαν ξανά την Πέμπτη, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση,  κλείνοντας σε νέα χαμηλά έτους.

    Οι έμποροι συνέχισαν να σταθμίζουν τον αντίκτυπο της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, το ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά στο ρωσικό πετρέλαιο και τις προοπτικές για τη ζήτηση.  Μάλιστα, η πτώση ήρθε παρά τα νέα για τη διαρροή που παρατηρήθηκε στον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα, η οποία οδήγησε την καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, να προχωρήσει στο κλείσιμό του.

    Το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 55 σεντς, ή -0,8%, για να διαμορφωθεί στα 71,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή πιο ενεργού συμβολαίου από τις 21 Δεκεμβρίου 2021.

    Υπενθυμίζεται ωστόσο πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση που η τιμή του WTI υποχωρήσει κάτω από το όριο των 72 δολαρίων, τότε η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αγορές για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

    Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,02 δολ. ή -1,3%, στα 76,15 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, διαμορφώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

    Το αμερικανικό συμβόλαιο βενζίνης παράδοσης Ιανουαρίου  έχασε σχεδόν 1,4% στα 2,0491 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 2,8798 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας αύξηση 3,6%.

    Το φυσικό αέριο Ιανουαρίου έκλεισε στα 5,962 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 4,2%, μετά από άνοδο 4,6% την προηγούμενη συνεδρίαση.



    ΣΧΟΛΙΑ