• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση για το Brent, οριακή άνοδος για το WTI

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent, την ώρα που το αμερικανικό αργό κατάφερνε να βρεθεί οριακά σε θετικό έδαφος, μακριά ωστόσο τόσο από τα υψηλά  όσο και από τα χαμηλά ημέρας, αφού η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ ανέφερε εβδομαδιαία άνοδο 500.000 βαρελιών στα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα.

    Η έντονη μεταβλητότητα του WTI ήρθε καθώς η αύξηση που ανακοίνωσε η EIA αψηφούσε μια σειρά από αναλύσεις που προέβλεπαν πτώση των αποθεμάτων, αλλά ταυτόχρονα ήταν μικρότερη από αυτή που είχε αναφέρει αργά την Τρίτη  το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (αύξηση κατά 3,38 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα), επικαλούμενο «πηγές με γνώση της έκθεσης».

    Η αύξηση των προμηθειών αργού των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιανουαρίου σηματοδότησε την πέμπτη εβδομαδιαία ανόδου. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές προέβλεψαν πτώση 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights.

    Έτσι, ενώ πριν την έκθεση της EIA διαπραγματευόταν κάτω από τα 80 δολάρια, το West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου έκλεισε με άνοδο μόλις 2 σεντς και διαμορφώθηκε στα 80,15 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας ωστόσο φτάσει νωρίτερα μέχρι και τα 81,23 δολάρια.

    Από την άλλη το Brent Μαρτίο υποχώρησε κατά 10 σεντς για να διαμορφωθεί στα 86,12 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το συμβόλαιο Απριλίου, αυτό με τις περισσότερες συναλλαγές, υποχώρησε κατά 6 σεντς, ή σχεδόν 0,1%, στα 86,19 δολάρια το βαρέλι.

    Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, τα συμβόλαια WTI και Brent με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησαν κατά σχεδόν 2%, καθώς η αγορά προβληματίστηκε από τα στοιχεία που υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

    Οι τιμές του πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ