• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Ισχυρές απώλειες για το WTI με την Fed να αυξάνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση

    • NewsRoom


    Με την άνοδο των επιτοκίων της Fed, την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων και την αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ το αμερικανικό πετρέλαιο σημείωσε καθοδική πορεία κατεβαίνοντας ξανά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων.

    Σε αυτό το οικονομικό κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1,83 δολάρια ή 2% για να διαμορφωθεί στα 88,17 δολάρια το βαρέλι.

    Το Brent Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 94,67 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το πετρέλαιο διολίσθησε την Πέμπτη, καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ώθησε το δολάριο και ενίσχυσε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση καυσίμων, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν από την ανησυχία για τη στενή προσφορά.

    Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας το πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν από τις προσδοκίες ότι η αγορά πετρελαίου πρόκειται να σφίξει τους επόμενους μήνες.  Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου τον Φεβρουάριο.

    Χαμηλή η παραγωγή του ΟΠΕΚ

    Η χαμηλότερη παραγωγή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) έδωσε επίσης στήριξη στις τιμές, με έρευνα του Reuters να διαπιστώνει ότι η παραγωγή του ομίλου παραγωγών μειώθηκε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ο ΟΠΕΚ άντλησε 29,71 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, μειωμένη κατά 20.000 bpd από τον Σεπτέμβριο, που ήταν η υψηλότερη παραγωγή από τον Απρίλιο του 2020.

    Ο όμιλος παρήγαγε 1,36 εκατομμύρια bpd κάτω από τους στόχους του Οκτωβρίου. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, αποφάσισαν επίσης να μειώσουν τη στοχευμένη παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια bpd από αυτόν τον μήνα.

    Ένας άλλος ανοδικός παράγοντας είναι μια πιθανή αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, εάν το Πεκίνο χαλαρώσει τις πολιτικές του για μηδενικό COVID-19. Οι κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής υποσχέθηκαν την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

     

    Διαβάστε επίσης

    Γκρεμίστηκε ο χρυσός από Fed και δολάριο – Σε χαμηλό 2,5 ετών το πολύτιμο μέταλλο

    Ευρωαγορές: Βουτιά στους ρυθμούς της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας

    Λαζαράκου: «Να μην χαθεί το στοίχημα του εσωτερικού ελέγχου για τις εταιρείες»



    ΣΧΟΛΙΑ