• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία βουτιά 10% λόγω Κίνας – Στα 80 δολάρια το WTI

    • NewsRoom


    Η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα λόγω της ανόδου των κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ «γκρέμισαν» το πετρέλαιο WTI κάτω από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων. Ακόμη, η εβδομαδιαία βουτιά του WTI υπολογίζεται στο 10% λόγω Κίνας.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο WTI σημείωσε πτώση κατά $1.56, ή 1.9%, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφωθεί στα 80,08 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου 2023 για το πετρέλαιο Brent σημείωσε πτώση 2,36% για να διαμορφωθεί η τιμή στα 87,62 δολάρια το βαρέλι.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI υποχώρησε κατά 9,98% ενώ το Brent υποχώρησε κατά 8,7%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το αργό έφτασε κοντά σε υψηλά ρεκόρ νωρίτερα φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσθεσε αυτές τις ανησυχίες. Επιπλέον, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα εκτινάχθηκε σε ένα γιγαντιαίο premium σε σχέση με τα μεταγενέστερα συμβόλαια, ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι ανησυχούσαν για την άμεση διαθεσιμότητα πετρελαίου και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.

    Αυτές οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό μειώνονται. Το τρέχον συμβόλαιο WTI διαπραγματεύεται τώρα με έκπτωση στον δεύτερο μήνα, μια δομή γνωστή ως contango, για πρώτη φορά από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Αυτή η κατάσταση θα ωφελήσει επίσης όσους θέλουν να βάλουν περισσότερο λάδι στα αποθέματα για αργότερα, ειδικά με τα αποθέματα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

    «Όσο πιο βαθύ είναι το contango, τόσο πιο πιθανό είναι η αγορά να βάλει αυτά τα βαρέλια σε αποθήκευση», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη.

    Για την κατάσταση στην Κίνα

    Η Κίνα, η οποία σύμφωνα με πηγές επιδιώκει να επιβραδύνει τις εισαγωγές αργού από ορισμένους εξαγωγείς, έχει σημειώσει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, ενώ οι ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει από τις παρατηρήσεις ορισμένων αξιωματούχων της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα.

    «Η κατάσταση στην Κίνα με τον COVID συνεχίζει να στοιχειώνει αυτήν την αγορά», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη. «Τόση αισιοδοξία εισέρχεται στην αγορά μόλις προσπαθούν να πουν ότι πρόκειται να ανοίξουν ξανά, αλλά τότε η πραγματικότητα στο έδαφος είναι ακριβώς εντελώς αντίθετη από αυτήν την ελπιδοφόρα ανάλυση».

    Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ζήτηση

    Οι ανησυχίες για την ύφεση κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα, ακόμη και με τη σύσφιξη της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, γνωστούς από κοινού ως OPEC+. «Από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Naeem Aslam της Avatrade. «Το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης φαίνεται λοξό προς τα κάτω».

    Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps) στη συνεδρίαση πολιτικής της 13-14 Δεκεμβρίου μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ξεκίνησε νέο γύρο περικοπών της προσφοράς τον Νοέμβριο, πραγματοποιεί συνάντηση πολιτικής στις 4 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Η Κίνα σώζει το πρώτο κράτος που υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό νόμισμα

    Εβδομαδιαίες απώλειες για το χρυσό στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματικών της Fed

    Ευρωαγορές: Κερδοφόρα κλείνει η εβδομάδα παρά τις δύο μέρες απωλειών



    ΣΧΟΛΙΑ