• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Έσπασαν το σερί αρνητικών εβδομάδων το Brent και το WTI

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ δημιούργησαν ξανά αμφιβολίες για το πόσο σύντομα η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκιά της.

    Ειδικότερα, το  West Texas Intermediate για παράδοση Ιουνίου αυξήθηκε κατά 28 σεντς ή 0,3% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί στα 83,85 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τιμές έκλεισαν με άνοδο 2%.

    Το Brent Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 49 σεντς ή σχεδόν 0,6% την Παρασκευή στα 89,50 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, ενώ για την εβδομαδιαία σημείωσε άνοδο 2,5%.

    Αυτή ήταν η πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από δύο διαδοχικές σε αρνητικό έδαφος. Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Απριλίου.

    Οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή είχαν υποχωρήσει από τα υψηλά της ημέρας μετά τη δημοσίευση του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ο οποίος σε ετήσια βάση ήταν υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η έκθεση για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο έδειξε πως η οικονομία επεκτάθηκε με μέτριο ετήσιο ρυθμό 1,6%.

    Ο στασιμοπληθωρισμός, μια κατάσταση ταυτόχρονης αργής οικονομικής ανάπτυξης, πληθωρισμού και υψηλής ανεργίας, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια. Ωστόσο, με τον OPEC+ να έχει περιορίσει την παραγωγή, δίνοντας στήριξη στην αγορά, παρά την μείωση της ανησυχίας για μια απευθείας σύγκρουση Ισραήλ Ιράν.

    Διαβάστε επίσης

    Δένδιας: Δεσμεύθηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

    Πάτρα: Τι αναφέρει η αστυνομία για το περιστατικό με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ