Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις, καθώς η απρόσμενα μεγάλη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού αντιστάθμισε τις ανησυχίες για ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά λόγω πιθανής στρατιωτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Tο WTI έχασε 21 σεντς φθάνοντας στα 65,42 δολάρια, ενώ το Brent Μαρτίου κέρδισε 8 σεντς και έκλεισε στα 70,85 δολάρια το βαρέλι.

1

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χρήση των διυλιστηρίων μειώθηκε και οι εισαγωγές αυξήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών.

Οι τιμές του Brent είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου την Παρασκευή, ενώ το WTI έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου τη Δευτέρα, με το βλέμμα στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Μια εκτεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό από το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, και άλλες χώρες.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Τζάρεντ Κούσνερ, πρόκειται να συναντηθούν με μια ιρανική αντιπροσωπεία για τον τρίτο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, ο OPEC+ πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά 137.000 βαρέλια την ημέρα για τον Απρίλιο, τερματίζοντας την τρίμηνη παύση στις αυξήσεις παραγωγής, όπως δήλωσαν τρεις πηγές, καθώς ο Οργανισμός προετοιμάζεται για την κορύφωση της καλοκαιρινής ζήτησης και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές.

Παράλληλα, η κορυφαία παραγωγός του OPEC+, Σαουδική Αραβία, ενεργοποίησε ένα σχέδιο για βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου σε περίπτωση που μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν διαταράξει τις ροές πετρελαίου, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.

Διαβάστε επίσης 

Wall Street: Νέο άλμα για τις τεχνολογικές μετοχές περιμένοντας τα αποτελέσματα της Nvidia

Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα, καθώς οι ανησυχίες για δασμούς και ΤΝ υποχώρησαν – Κατρακύλα -12,7% για την Diageo

Άνοδος σε χρυσό και ασήμι, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τους κινδύνους των δασμών και την ένταση στη Μέση Ανατολή