ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήπια ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο τη Δευτέρα καθώς οι αγορές αξιολόγησαν την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή με πολύ μικρό ρυθμό, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών πώλησης της Σαουδικής Αραβίας προς την Ασία.
Το West Texas Intermediate (WTI) για τον Οκτώβριο έκλεισε με άνοδο 0,6% στα $62,26/βαρέλι, ενώ το Brent για τον Νοέμβριο σημείωσε αύξηση 0,8% στα $66,02/βαρέλι. Η άνοδος ήρθε μετά από πτώση άνω του 3% την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε διαρρεύσει ότι πλησιάζει νέα αύξηση παραγωγής.
Ο OPEC+ αποφάσισε να προσθέσει 137.000 βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο, μικρότερο ποσό σε σχέση με προηγούμενους μήνες, επιχειρώντας να ανακτήσει μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση αναμένεται χαμηλότερη, καθώς ορισμένα μέλη είτε στερούνται εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας είτε καλούνται να «παραχωρήσουν» το μερίδιό τους. Η Σαουδική Αραβία, που διαθέτει τη μοναδική ουσιαστική εφεδρεία, μείωσε τις τιμές προς Ασία, σηματοδοτώντας ότι προβλέπει αδύναμη ζήτηση.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πλεόνασμα-ρεκόρ το 2026, ενώ η Goldman Sachs βλέπει το Brent να υποχωρεί στα χαμηλά $50. Το εύρος διακύμανσης του WTI ($62–67) παραμένει αμετάβλητο, με τους αναλυτές να μιλούν για «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα σε υπερπροσφορά και έλλειψη εφεδρικής παραγωγής.
Παράγοντες όπως η αποθήκευση 200.000 βαρελιών/ημέρα από την Κίνα και οι συζητήσεις Ε.Ε.–ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία προσφέρουν προσωρινή στήριξη. Ωστόσο, οι πιέσεις από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ και η αβεβαιότητα για τη ζήτηση κρατούν την αγορά εύθραυστη, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προγραμματίζει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.
Διαβάστε επίσης
Χίθροου: Ασφαλές να ανοίξει ξανά ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου
Το Κατάρ πιέζει τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο των ΗΠΑ για εκεχειρία
Πτώση Μπαϊρού – Μελανσόν: Να φύγει και ο Μακρόν – Καταθέτει αύριο αίτημα καθαίρεσης του προέδρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Βonus 22,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της τράπεζας και μέλη του Δ.Σ, αλλά και νέο buyback μετοχών έως 33 εκατ. ευρώ.
- Γιώργος Στάσσης: Θα επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων στα ΔΕΗ stores- Τα σχέδια για τη λιανική
- Ιόνιος Σχολή: Εξαφανισμένος ο ιδιοκτήτης Αγγελος Δερβέναγας – Αγωνία των γονιών για τη μετακόμιση στο Μαρούσι και αναπάντητα ερωτηματικά
- Η Επιτροπή των 32.000 υπαλλήλων και των μηδενικών αντανακλαστικών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.