Το πετρέλαιο ενισχύθηκε, καθώς οι προσπάθειες επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών για τον πόλεμο με το Ιράν προσέκρουσαν σε αδιέξοδο, αφήνοντας τα Στενά του Ορμούζ σχεδόν απροσπέλαστα και παρατείνοντας τη διαταραχή στην προσφορά που έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές.

To WTI έκλεισε στα 96,13 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +1,83%, ενώ το Brent έκλεισε στα 107,8 δολάρια το βαρέλι με άλμα +2,35%.

1

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λεβίτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε μια ιρανική πρόταση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφείς λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει την αμερικανική αντίδραση.

Μια σειρά ειδήσεων τη Δευτέρα ανέδειξε τα συνεχιζόμενα χάσματα κατανόησης μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών διαπραγματευτών, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι μια λύση δεν είναι άμεσα ορατή. Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι κορυφαίων απεσταλμένων του στο Πακιστάν — το οποίο μεσολαβεί στις συνομιλίες — ενώ το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό απειλές.

Οι δύο πλευρές τηρούν σε μεγάλο βαθμό μια εκεχειρία από τις αρχές Απριλίου, ωστόσο οι ναυτικοί αποκλεισμοί από ΗΠΑ και Ιράν έχουν μειώσει σχεδόν στο μηδέν τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

Το σοκ στην προσφορά έχει περιορίσει τις ροές πετρελαίου, καυσίμων, φυσικού αερίου και λιπασμάτων, εντείνοντας τους φόβους για πληθωριστική κρίση.

Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ συνεχίζει να ασκεί πίεση στα Στενά του Ορμούζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε το Σάββατο από τους απεσταλμένους του, Jared Kushner και Steve Witkoff, να ακυρώσουν το ταξίδι στο Πακιστάν, ενώ αργότερα δήλωσε ότι το Ιράν «προσέφερε πολλά, αλλά όχι αρκετά». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με μεσολαβητές στο Πακιστάν και αποχώρησε νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε «επιβεβλημένες διαπραγματεύσεις υπό απειλές ή αποκλεισμό».

Ο πόλεμος ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, που βρίσκεται πλέον στην ένατη εβδομάδα, έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας και έχει προκαλέσει ελλείψεις βασικών προϊόντων, όπως το υγραέριο στην Ινδία. Ο International Energy Agency εκτιμά ότι η σύγκρουση προκαλεί το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς στην ιστορία.

Όσο τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά, τόσο η κατανάλωση θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω για να ευθυγραμμιστεί με μια μείωση της προσφοράς τουλάχιστον κατά 10%, σύμφωνα με traders. Η απώλεια 1 δισ. βαρελιών θεωρείται ήδη σχεδόν βέβαιη — υπερδιπλάσια από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που απελευθέρωσαν οι κυβερνήσεις μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η λεγόμενη «καταστροφή ζήτησης», όπως η μείωση πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες, αναμένεται να επεκταθεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάποιο «μαξιλάρι»: η Ευρώπη διαθέτει περίπου 200 ημέρες αποθεμάτων καυσίμων αεροπορίας, σύμφωνα με την Citi.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν το Σάββατο πλοίο υπό κυρώσεις στην Αραβική Θάλασσα στο πλαίσιο του αποκλεισμού, σύμφωνα με τη US Central Command. Συνολικά 38 πλοία έχουν ανακατευθυνθεί από την έναρξη του αποκλεισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Abbas Araghchi μετέβη στη Ρωσία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Vladimir Putin, δηλώνοντας ότι ο ιρανικός λαός μπορεί να αντισταθεί στην «αμερικανική επιθετικότητα».
Το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού πετρελαίου εξάγεται στην Κίνα, με ανεξάρτητα διυλιστήρια να επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Hengli Petrochemical, ενόψει πιθανής συνάντησης Τραμπ–Σι Τζι Πίνγκ.

«Η κατάσταση αυτή είναι εγγενώς ασταθής», δήλωσε ο Martijn Rats της Morgan Stanley. «Όσο διαρκεί, η αγορά πετρελαίου σφίγγει και οι τιμές πιέζονται ανοδικά. Αν όμως υπάρξει σύντομα συμφωνία, η προσφορά μπορεί να βελτιωθεί και μέρος του risk premium να εξαλειφθεί».

Διαβάστε επίσης

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι – Τα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένει η αγορά

Χρηματιστήριο: Cener, BIO κράτησαν τον δείκτη, πάνω από 3,4 εκατ. τμχ. στην ΔΕΗ και… 1,1 εκατ. στην ΕΤΕ

Νέες αγοραπωλησίες μετοχών στην Real Consulting