• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών – Σε υψηλά 6 εβδομάδων ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Για τρίτη συνεχόμενη συνεχίστηκε το πάρτι στη Wall Street, βρίσκοντας ώθηση στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 31.837,07 μονάδες, σε υψηλά έξι εβδομάδων, με κέρδη 1,07%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.859,29 μονάδες με άνοδο 1,63% ενώ ο Nasdaq στις 11.199,12 μονάδες με άλμα 2,25%.

    Η αγορά είδε με ανακούφιση την απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,108%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε επίσης  κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,468%. Η αποκλιμάκωση έρχεται μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ που έκανε λόγο για σκέψεις των αξιωματούχων της FED περί μείωσης του ρυθμού αύξηση των επιτοκίων σε μεταγενέστερες συνεδριάσεις της FOMC.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών πάντως  είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ, με την Alphabet και Microsoft να ανακοινώνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης. Η Meta Platforms θα ακολουθήσει την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα των Amazon και Apple την Πέμπτη.

    Πάντως, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alphabet απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την μετοχή να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6%. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Microsoft που και αυτή είχε μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις.

    Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους τους και της κεφαλαιοποίησής τους, τα αποτελέσματά τους αναμένεται να παρασύρουν την αγορά.

    Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με τα αποτελέσματά τους τις εκτιμήσεις της αγοράς. Άλλωστε οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη είχαν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη. Πάντως αρκετές από αυτές προχωρούν σε μειώσεις στις προβλέψεις τους για το 2023.

    Από εκεί και πέρα, οι UPS, 3M και General Motors κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν. Η μετοχή της UPS σημείωσε απώλειες 0,35%, της General Motors άλμα 3,61% ενώ αντίθετα της 3M άνοδο 0,1%

    Η Coca-Cola ανακοίνωσε επίσης κέρδη υψηλότερα από τα προβλεπόμενα, οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο 2,47%.

    Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με τα αποτελέσματά τους τις εκτιμήσεις της αγοράς. Άλλωστε οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη είχαν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη. Πάντως αρκετές από αυτές προχωρούν σε μειώσεις στις προβλέψεις τους για το 2023.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (4,22%), American Express (3,76%) και η Boeing (3,23%). Μόλις 4 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες (Johnson & Johnson -0,11%, UnitedHealth -0,20%, Amgen -0,51% και Travelers -2,01%).

    Μάκρο

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο δείκτης τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City House έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,3% στις 20 βασικές πόλεις που μελετήθηκαν από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθούν να είναι 13,1% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

    Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board μειώθηκε τον Οκτώβριο. Μόλις το 17,5% των καταναλωτών είπε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν «καλές», από 20,7% πριν από έναν μήνα. Εν τω μεταξύ, το 24% είπε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν «κακές» σε σύγκριση με 20,9% τον προηγούμενο μήνα.Ωστόσο, περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αναμένουν βελτίωση των βραχυπρόθεσμων επιχειρηματικών προοπτικών.

    Στην αγορά εργασίας, το 45,2% των ερωτηθέντων είπε ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «άφθονες», ποσοστό μειωμένο πάντως από αυτό της προηγούμενης μέτρησης (49,2%). Περισσότεροι είπαν ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «δύσκολες», έως και 12,7% από 11,1% τον προηγούμενο μήνα. Παρόμοια με τις προοπτικές των επιχειρήσεων, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν περισσότερες θέσεις εργασίας βραχυπρόθεσμα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ περισσότεροι αναμένουν επίσης λιγότερες



    ΣΧΟΛΙΑ