ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μικτά πρόσημα και -κυρίως – μακριά από τα χαμηλά ημέρας κατάφεραν να κλείσουν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, παρά την δημοσιοποίηση της απειλής του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 30% στην ΕΕ από την 1η Αυγούστου, σε περίπτωση μη επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 έκλεινε σε νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας μάλιστα μια ανάσα από τις 9.000 μονάδες.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 546,99 μονάδες με οριακές απώλειες -0,06%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τις 544,16 μονάδες. Οι επενδυτές στην Ευρώπη έδειξαν ψυχραιμία, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τις απειλές του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, εμφανίστηκε πρόθυμος για διάλογο με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και των ειδών πολυτελείας ήταν αυτοί που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν αρκετές από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και μετοχές του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας, με τη Rheinmetall στο +2,17%, τη Leonadro στο +2,75% και τη Thales στο +1.43%
Από τις μετοχές του πανευρωπαϊκού δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι BPER Banca στο +6,54%, Banca Popolare di Sondrio στο +6.18% και Banco BPM στο +5.19%.
Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Lifco (-9,29%), Zalando (-5,28%) και K+S (-4,78%).
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.998,06 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό, με κέρδη 0,64%.
Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 24.160,64 μονάδες με απώλειες -0,39%, με την Zalando να σημειώνει πτώση -5,28% και τη Sartorius να ακολουθεί στο -4,72%. Ο δείκτης πιέστηκε από την πτώση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη μετοχή της BMW στο -2,48%, της Daimler Truck στο -2,44%, της Mercedes-Benz στο -2,43%, της Porsche στο -2,11%, της Volkswagen στο -1,89% ενώ η μετοχή της εταιρείας ελαστικών Continental έκλεισε στο -1,99%.
Αντίστοιχα στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε στις 7.808,17 μονάδες με πτώση -0,27%, με αρνητικές πρωταγωνίστριες στη δική του περίπτωση τις μετοχές του κλάδου των ειδών πολυτελείας, οι οποίες πάντως περιόρισαν σημαντικά τις απώλειές τους στο τέλος της ημέρας. Η LVMH έκλεισε στο -1,67%, η Pernod Ricard στο -1,18%, η Hermes στο -1,11%. Πιέσεις και για τη Stellantis στο -1,93%.
Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κλείνοντας στις 40.186,35 μονάδες με άνοδο 0,27%, με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές. Αντίστοιχη εικόνα και στην Ισπανία, όπου ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 14.036 μονάδες με άνοδο 0.19%.\
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ΕΕ για τους δασμούς
Οι χαμένοι των ευρωαγορών – Ποιους τομείς πλήττουν οι απειλές του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 9,5% οι κενές θέσεις εργασίας στο δ’ τετράμηνο
- Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκινά την εμπορική διάθεση υπηρεσιών οπτικής ίνας στο πλαίσιο του έργου UFBB
- Γεραπετρίτης από Βερολίνο: Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο – «Όχι» σε αποσπασματικές συμφωνίες για τα πλοία στα Στεά του Ορμούζ
- Goldman Sachs: Το σοκ στην ενέργεια πλήττει κυρίως τα καύσιμα και όχι το αργό πετρέλαιο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.