• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο άλμα στη Wall Street, στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Την ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, μετά το πρώτο προσωρινό σοκ από την ανακοίνωση της FED για αύξηση των βασικών επιτοκίων της, συνέχισε την Πέμπτη η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν μάλιστα στα υψηλά ημέρας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.480,76 μονάδες με άνοδο 1,23%, ο S&P 500 στις 4.411,67 μονάδες με κέρδη 1,23% ενώ ο Nasdaq στις 13.614,78 μονάδες με άνοδο 1,33%.

    Αν και υπήρχαν φόβοι πως η αγορά θα αντιδράσει αρνητικά στην απόφαση της FED να προχωρήσει συνολικά σε επτά αυξήσεις βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022, οι επενδυτές φαίνεται πως θεωρούν ως αναγκαίο κακό την στάση της ομοσπονδιακής τράπεζας, ειδικότερα σε μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό, λόγω και της κρίσης της Ουκρανίας.

    Άλλωστε η απόφαση της FED, η οποία ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, έρχεται να καταδείξει πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, πράγμα που δίνει μια ανακούφιση στην αγορά.

    Πάντως, οι επενδυτές είδαν τόσο το Κρεμλίνο όσο και την Ουκρανία να διαψεύδουν τις πληροφορίες για προσχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, με τις συζητήσεις πάντως να συνεχίζονται.

    Την ίδια ώρα, η αγορά άκουσαν με ανακούφιση το Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, να αναφέρει πως η Ρωσία πραγματοποίησε δύο πληρωμές κουπονιών σε δολάρια  για τα κρατικά της ομόλογα , τα οποία έληγαν την Τετάρτη. Τα χρήματα αναμένεται να διανεμηθούν σύντομα στους κατόχους ομολόγων.

    Προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, η Ρωσία έπρεπε να κάνει τις πληρωμές σε δολάρια και όχι στο ρούβλι που εξασθενούσε γρήγορα και δεν ήταν σαφές εάν οι ξένες τράπεζες θα επεξεργάζονταν τις πληρωμές ή θα επέτρεπαν στη Ρωσία να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς της.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Dow Inc. (5,37%), American Express (3,52%) και Caterpillar (2,60%), ενώ μόλις 2 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με ήπιες απώλειες, οι Verizon (-0,25%) και McDonald’s (-0,28%).

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο επέστρεψε δυναμικά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Devon Energy και η Diamondback έκλεισαν με άλμα περίπου 9,6% και 6,5%, αντίστοιχα ενώ το Energy Select Sector SPDR Fund σημείωσε άνοδο περίπου 3,4%.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική αντίδραση στις αυξήσεις επιτοκίων από FED και Τράπεζα της Αγγλίας

    Πετρέλαιο: Επέστρεψε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ