• Σχόλιο Αγοράς

    Νέες απώλειες για τον χρυσό – Κέρδη 2% για το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

    Χρυσός


    Με νέες απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις αποδόσεις των ομολόγων και την τιμή του αμερικανικού δολαρίου να ενισχύονται, λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch την περασμένη Τρίτη.

    Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, εκφράζοντας με αυτή την κίνηση τις έντονες αμφιβολίες του για την δυνατότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας να συνεννοηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ζητήματα.

    Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η δικομματική συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, δεν ήταν ικανή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη του εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Πώς κινήθηκε η αγορά πολύτιμων μετάλλων

    Ο χρυσός Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,3% στα 1.968,80 δολάρια ανά ουγγιά.

    Πτωτική ήταν η πορεία και για το ασήμι Σεπτεμβρίου, το οποίο έκλεισε με απώλειες 0,7% στα 23,70 δολάρια ανά ουγγιά.

    Αντίθετα, το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,3% στα 1.257,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου κατέγραψε νέες απώλειες 0,9% με την τιμή της να καταλήγει στα 921,80 δολάρια ανά ουγγιά.

    Επιπλέον, ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,5% στα 3,90 δολάρια ανά λίβρα.

    Νέα κέρδη για το πετρέλαιο

    Κι ενώ η υποβάθμιση της Fitch έφερε κόκκινο πυρετό στις αγορές, νέες εξελίξεις σημειώθηκαν στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ρωσία θα προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

    Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τη μείωση της παραγωγής για έναν ακόμη μήνα.

    Ειδικότερα, το West Texas Intermediate Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,4%, στα 81,37 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Αντίστοιχα, το Brent Οκτωβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, έκλεισε με άνοδο 2% στα 84,87 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    Διαβάστε επίσης:
    Αίγυπτος: Πρώτη συνάντηση Γεραπετρίτη με Σούκρι

    Μεξικό: 17 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

    Γερμανία: Δημοσκοπική άνοδος για την AfD, πρωτιά για CDU – Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Σολτς



    ΣΧΟΛΙΑ