• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στην Wall Street παρά το δυνατό ξεκίνημα – Μικρή άνοδος για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι βασικοί δείκτες στο κλείσιμο της Τρίτης παρά το δυνατό τους ξεκίνημα, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για ακόμα μία συνεδρίαση.

    Η μεγάλες τεχνολογικές μετοχές δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, καθώς η αγοραστική ενέργεια εξαντλήθηκε me to 10ετες ομόλογο να συνεχίζει το ράλι των τελευταίων ημερών.

    Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, η οποία είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί. Τρεις διαδοχικές αυξήσεις 0,75 ποσοστιαίων μονάδων πυροδότησαν μια απομάκρυνση από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και έστειλαν το δολάριο στα ύψη. Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει και τα άλλα νομίσματα, με την στερλίνα να υποχωρεί κάτω από τα 1,04 δολάρια τη Δευτέρα πριν κινηθεί υψηλότερα καθώς οι επενδυτές ήταν δύσπιστοι για τις φορολογικές περικοπές της νέας πρωθυπουργού.

    Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις μετοχές σε underweight στην παγκόσμια κατανομή της τους επόμενους τρεις μήνες, λέγοντας, σε σημείωμά της, ότι «τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων μετοχών ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τους σχετικούς κινδύνους και ίσως χρειαστεί να μειωθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ένα κατώτατο σημείο της αγοράς».

    Μακροοικονομικά στοιχεία

    Η ετήσια αύξηση στις τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισε να επιβραδύνει καθώς το ράλι των επιτοκίων και το άλμα του πληθωρισμού έχουν περιορίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Ειδικότερα, ο δείκτης κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 18,7% τον προηγούμενο μήνα. Από τον Ιούνιο, ο δείκτης υποχώρησε 0,4% τον Ιούλιο μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 0,4%. Οι τιμές κορυφώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο όταν εμφάνισαν ετήσιο άλμα 21,2%. Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης υποχώρησε 0,2% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο.

    Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, καθώς οι Αμερικανοί άντλησαν ώθηση από την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 108 μονάδες από 103,6 μονάδες τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό πέντε μηνών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 104,6 μονάδες.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Twitter έκλεισε με άνοδο 1,4% με τους δικηγόρους του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πιθανό ιδιοκτήτη Έλον Μασκ να συζητούν αρκετά εκκρεμή αιτήματα για πληροφορίες στη συνεχιζόμενη νομική τους διαμάχη, λίγες εβδομάδες πριν από μια δίκη για την εξαγορά.

    Η μετοχή της JetBlue σημείωσε άνοδο 2,3% και η μετοχή της American Airlines επίσης πρόσθεσε πάνω από 3,4%.

    Στα κέρδη επέστρεψαν ορισμένοι γίγαντες της τεχνολογίας, με την Tesla να κερδίζει 2,5% και η Apple ανέβηκε ήπια 0,6%. Οι μετοχές των NVIDIA και AMD κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 1,5% και 1,3% αντίστοιχα.

    Από την άλλη Meta και Microsoft υπέκυψαν στις πιέσεις και παρά τα αρχικά τους κέρδη δέχθηκαν απώλειες 1,5% και 0,5% αντίστοιχα. Πτώση 0,6% για την Amazon και ο,7% για την Alphabet.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.134 μονάδες με πτώση 0,4%, ο S&P 500 επίσης έπεσε 0,17% στις 3.649 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,25% στις 10.829 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ