• Σχόλιο Αγοράς

    Με άνοδο 3,6% έκλεισε το WTI, κάτω από τα 130 δολάρια το βαρέλι έκλεισε τελικά το Brent

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τρίτη  καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ ανακοίνωσαν τις αποφάσεις και τα σχέδιά τους για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως απαγορεύει την εισαγωγή Ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία πως θα τερματίσει τις εισαγωγές έως το τέλος του 2022. Παράλληλα, η Κομισιον παρουσίασε ένα σχέδιο για την σταδιακή ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Μόσχα.

    Πάντως, όπως και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να ανέβουν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης. Σύμφωνα με τον Bjørnar Tonhaugen της Rystad Energy, το πόσο υψηλά μπορεί να οδηγηθούν οι τιμές εξαρτάται από το πόσο καιρό θα χρειαστεί η αγορά να αποφύγει τα εξαγωγικά βαρέλια από τη Ρωσία και αν άλλοι αγοραστές, όπως η Κίνα, θα παρέμβουν για να αυξήσουν τις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα.

    Πάντως, μετά το πρώτο σοκ που έστειλε τις τιμές των συμβολαίων σε άλμα άνω του 7%, η άνοδος υποχώρησε ελαφρά. Το συμβόλαιο Απριλίου του West Texas Intermediate έκλεισε στα με άνοδο 3,6% στα 123,70 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008.

    To Brent Μαΐου, το οποίο και αυτό βρέθηκε να κινείται στα 133,15 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, έκλεισε τελικά στα 127.98 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 3,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ