• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Υποχωρούν οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για ενέργεια και πληθωρισμό

    • NewsRoom


    Με απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη αλλά και οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας, καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές

    Αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεδομένης της περαιτέρω μείωσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, η ευρωζώνη βρίσκεται στα όρια της ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 10% τον Σεπτέμβριο.

    «Οι ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου -όπως και τα πετρελαϊκά σοκ του 1970- θέτουν ένα δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ με την αδύναμη ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό» συμπεραίνει o αναλυτής της Goldman Sachs, Alexandre Stott στην πιο πρόσφατη αποτίμηση για την κατάσταση στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η τράπεζα αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πορεία του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ , η οποία περιλαμβάνει αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, αυξήσεις κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο για τελικό επιτόκιο 1,75%.

    Η επενδυτική κοινότητα στρέφει την προσοχή της στη συνεδρίαση του αποψινού Eurogroup, προκειμένου να δει αν θα υπάρξει κάποια «απάντηση» της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση. Πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ΕΕ φέτος και του χρόνου. «Η οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική φέτος. Ωστόσο αναμένεται προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης φέτος και ακόμα περισσότερο το 2023, γιατί υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και κίνδυνοι», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις, ενώ σημείωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός «συνεχίζει να μας εκπλήσσει», ως εκ τούτου η Επιτροπή θα τον αναθεωρήσει προς τα πάνω.

    Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,53% στις 414,89 μονάδες και Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,99% στις 3.471 μονάδες.

    Στο Λονδίνο o FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 7.196 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,40% στις 12.832 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,61% στις 5.996 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,95% στις 21.567 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,43% στις 8.065 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ