• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED – Στο -0,19% ο Stoxx 600

    Ένας άνδρας περπατά δίπλα από έναν Πίνακας στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ημέρα πτώσης


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τρίτη, οι ευρωαγορές, εν αναμονή και των αυριανών δημοσιεύσεων των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed).

    Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν να δουν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Φεβρουαρίου ενδείξεις για τις επόμενες συναντήσεις της FED, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν πως ο πληθωρισμός, η αγορά εργασίας και η ίδια η οικονομία παραμένει σταθερά ισχυρά, παρά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed που θα πραγματοποιηθεί 21-22 Μαρτίου του 2023 αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ενώ σε αυτή θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής  τράπεζας  για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι πρώτες για τη νέα χρονιά/.

    Ωστόσο, οι επενδυτές δεν παύουν ποτέ να ελπίζουν σε μία λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν ανά περιόδους.

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο στην Ευρώπη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει ομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο συνεχίζει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

    Πίσω στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στράφηκε ξανά στην  Credit Suisse, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 4,11%, μετά τις αναφορές ότι η ελβετική ρυθμιστική αρχή εξετάζει την παραίτηση του προέδρου της τράπεζας. Ο Axel Lehmann ανέφερε πως οι εκροές είχαν σταθεροποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η ρυθμιστική αρχή Finma εξετάζει εάν τα σχόλια ήταν δυνητικά παραπλανητικά, ανέφερε το Reuters.

    Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε αιφνιδιαστικό πλεόνασμα προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο.

    Πώς κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 463,77 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,19%.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.977,75 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,46%.

    Αντιστοίχως, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.397,62 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,52%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις  7.308,65 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,37%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 27.409,34 με ήπιες απώλειες 0,68%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.252,10 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,31%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Temenos AG (5.52%) και Bakkafrost P/F (5.26%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Deliveroo PLC (-6.29%) και Sinch AB (-6.09%).

    Διαβάστε επίσης:

    Ομόλογα: Σταθεροποιητικές τάσεις στις αποδόσεις καθώς η ΕΚΤ πιέζεται για αυξήσεις επιτοκίων

    Χρηματιστήριο: Σαρώνουν οι ξένοι Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank, το εντυπωσιακό γύρισμα στην ΤΕΝΕΡΓ



    ΣΧΟΛΙΑ