• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια πτώση του χρυσού λόγω της απόφασης της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Ο χρυσός υποχώρησε την Πέμπτη μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι επενδυτές ανυπομονούσαν για τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve.

    Ο χρυσός σποτ σημείωσε πτώση 0,47% και διαπραγματεύθηκε στα 1.709,6 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο σχεδόν 1% την προηγούμενη συνεδρίαση. Ο χρυσός του Δεκεμβρίου έχασε 7,60 δολάρια ή 0,4% για να καθοριστεί στα 1.720,20 δολάρια ανά ουγγιά.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Εάν η ΕΚΤ αυξήσει μόνο τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, όπως προτείνουν ορισμένοι, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ελαφρώς πτωτικό για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, καθώς πιθανότατα θα στηρίξει το δολάριο», δήλωσε η αναλυτής της StoneX, Rhona O’Connell. Ωστόσο, «υπήρξε κάποια σύντομη κάλυψη στην επαγγελματική αγορά, που απορρέει από τη συγκριτική σταθερότητα γύρω στα 1.700 δολάρια τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

    Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε σταθερός κοντά στο υψηλό 20ετίας την προηγούμενη συνεδρίαση, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Οι κινήσεις έγιναν καθώς η ΕΚΤ παρέδωσε την αύξηση των 75 μονάδων βάσης σε μεγάλο βαθμό στην τιμή της αγοράς, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 0,75%.

    Η εστίαση παραμένει επίσης στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σε μια διάσκεψη αργότερα μέσα στην ημέρα. Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν την Τετάρτη ότι εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι ότι ο χειρότερος φόβος για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχει περάσει, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων. Το χρυσό θεωρείται συνήθως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αλλά τείνει να δέχεται πιέσεις σε περιβάλλον υψηλού επιτοκίου, καθώς δεν αποφέρει τόκο. «Πολλά μάτια είναι κολλημένα στο τι θα πει ο Πάουελ απόψε και αν υπάρχει άποψη για το τι θα κάνει η Fed στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο Brian Lan, διευθύνων σύμβουλος της GoldSilver Central με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Διαβάστε επίσης

    Evans (Fed): «Πρώτη δουλειά η καταπολέμηση του πληθωρισμού»

    Βρετανία: Πλαφόν στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε η Τρας – Δεν θα ξεπερνούν τις 2.500 λίρες τον χρόνο

    Energean: Εκτόξευση κερδών στο εξάμηνο, διανέμει μέρισμα για πρώτη φορά – 0,30 δολ. ανά μετοχή 



    ΣΧΟΛΙΑ