• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο sell-off σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκτροχιάζονται οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων


    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζουν τα δύο χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τιμές των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών. Ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται στη σημερινή συνεδρίαση (η απόδοση του γερμανικού Bund διαμορφώνεται 6,38% χαμηλότερα, στο 0,529%), καθώς η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστή για τον εορτασμό της Ημέρας του Κολόμβου, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και Ιταλία έχουν πάρει την ανιούσα.

    Συγκεκριμένα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημειώνει αύξηση 5,07% στο 3,582%, ενώ η απόδοση στο ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται 2,97% υψηλότερα, στο 4,641%.

    Η Ρώμη φαίνεται να επιμένει ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τα σχέδια για τις δαπάνες της, ενώ παράλληλα ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini, δήλωσε ότι ελπίζει οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να μη δείξουν επιφυλακτικότητα όταν θα αναθεωρήσουν  τις αξιολογήσεις τους για το χρέος της χώρας ενώ απέκλεισε και πάλι την έξοδο από το ευρώ

    Στην εγχώρια αγορά, με τζίρο που δεν αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ στις 13:00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,33% στις 643,6 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει 5,48%, στις 509,05 μονάδες.

    Η ρηχότητα της εγχώριας αγοράς έχει καταστήσει τις μετοχές ευάλωτες σε οποιαδήποτε εντολή “μεγάλη” μπορεί να εισέλθει στο σύστημα.

    Στις επιμέρους μετοχές, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-10,22%) και ακολουθούν οι Eurobank (-9,82%), ETE (-3,45%) και Alpha Bank (-2,36%). 

    Παρά τις διαβεβαιώσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οι ανησυχίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ήρθαν για να μείνουν.

    Παράλληλα, οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι τιμές των κρατικών ομολόγων κάνουν άκρως απαγορευτικό το ενδεχόμενο  άντλησης  κεφαλαίων των τραπεζών μέσω έκδοσης ομολόγων.

    Τα αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν σε  όλες σχεδόν τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά, ο ΟΠΑΠ χάνει 0,93%, η ΔΕΗ (-2,71%), ο ΟΤΕ (-0,95%), η Ιντραλοτ (-5,51%), η Βιοχάλκο (-3,94%) και η Μυτιληναίος (-1,83%).

    Στην αγορά παραγώγων, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στους υποκείμενους τίτλους την προηγούμενη εβδομάδα, οδήγησε τις χρηματιστηριακές αρχές σήμερα στην ενεργοποίηση  Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης σε Μετοχές και στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap. 

    Συγκεκριμένα στα ΣΜΕ επί μετοχών το νέο στατικό όριο είναι 10% και το δυναμικό 3% ενώ στα ΣΜΕ του δείκτη το στατικό όριο διαμορφώνεται στο 5% και το δυναμικό στο 1,5%.

    [συνεχής ενημέρωση]



    ΣΧΟΛΙΑ