ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κατέγραψαν άνοδο μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, λίγο αφότου είχε επιτραπεί εκ νέου η ναυσιπλοΐα, περιορίζοντας τη ροή ενέργειας από τον Περσικό Κόλπο.
Τα συμβόλαια αναφοράς TTF ενισχύθηκαν έως και 11%, φτάνοντας τα 43 ευρώ (50,56 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, πριν περιορίσουν τα κέρδη στο +6,2% στις 12:35 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Η άνοδος αυτή κάλυψε σχεδόν πλήρως τις απώλειες της Παρασκευής, όταν η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι το πέρασμα ήταν ανοικτό για εμπορική ναυσιπλοΐα.
Παρά την πρόσφατη άνοδο λόγω των εντάσεων στα Στενά του Ορμούζ, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με τα υψηλά του Μαρτίου.
Η Ευρώπη ενδέχεται να δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, εκτός εάν προσελκύσει μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ωστόσο θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανταγωνισμό από την Ασία, η οποία επίσης καλείται να καλύψει τις απώλειες από το Κατάρ, σύμφωνα με τον Μασανόρι Οντάκα, αντιπρόεδρο έρευνας αγορών φυσικού αερίου και LNG στη Rystad Energy.
«Δύο σενάρια είναι πιθανά: είτε θα περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των τιμών TTF και JKM, είτε θα ενταθεί περαιτέρω η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη», δήλωσε στο περιθώριο ενημέρωσης της αγοράς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο spread μεταξύ των βασικών δεικτών τιμών σε Ευρώπη και Ασία.
Η ναυτιλιακή δραστηριότητα στα Στενά του Ορμούζ ανεστάλη το Σαββατοκύριακο, καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά από επιθέσεις σε πλοία και προειδοποιήσεις του Ιράν κατά της διέλευσης. Αρκετά δεξαμενόπλοια LNG που μετέφεραν φορτία από το Κατάρ προσέγγισαν το πέρασμα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είτε ανέστρεψαν πορεία είτε παρέμειναν σε αναμονή χωρίς να το διασχίσουν.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές LNG από την περιοχή, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν επιθέσεις κατά του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, διαταράσσοντας περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς του καυσίμου.
Διαβάστε επίσης
Άλμα 7% στις τιμές του πετρελαίου καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται ξανά
Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΑΒΑΞ, ΑΡΑΙΓ, BIO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MOH, ΠΛΑΘ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λέσβος: «Όχι» των κτηνοτρόφων στις μαζικές σφαγές λόγω του αφθώδους πυρετού – Άμεσα πρόγραμμα εμβολιασμού (Βίντεο)
- Ενδομητρίωση: Η ύπουλη νόσος-αίτιο πόνου και υπογονιμότητας
- Τράπεζα της Ελλάδος: Ισολογισμός 218 δισ. ευρώ με «βαριά» έκθεση σε Ευρωσύστημα και τίτλους ΕΚΤ – Ρευστότητα και ισχυρά αποθέματα στο επίκεντρο
- Σήμερα η αποσφράγιση των φακέλων με τις προσφορές για τις συμβάσεις των επιδοτούμενων θαλάσσιων γραμμών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.