• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Έσβησε τις απώλειες τις εβδομάδας ο Stoxx 600 πριν τη διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών

    • NewsRoom
    DAX


    Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από το τετραήμερο κλείσιμο για το Πάσχα των Καθολικών.

    Οι αγορές άφησαν πίσω τους τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο 1,8% ενώ ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής έκλεισε με κέρδη 1,4%.

    Το ενδιαφέρον και στην Ευρώπη είναι στραμμένο στις αυριανές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την ανεργία και τους μισθούς εκτός του αγροτικού τομέα για τον μήνα Μάρτιο, στοιχεία που αναμένεται να παίξουν ρόλο στην επόμενη απόφαση της FED για τη νομισματική της πολιτική. Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ έχουν δείξει πως η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να ψύχεται πιο γρήγορα το τελευταίο διάστημα, μια ένδειξη πως οι κινήσεις της FED έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.

    Πίσω στην Ευρώπη, πάντως, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% τον Φεβρουάριο, περισσότερο από την προβλεπόμενη, και οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν απροσδόκητα.

    Μια μέρα πριν, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, ανέφερε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο.

    Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.741,56 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο γερμανικός DAX στις 15.597,89 μονάδες με κέρδη 0,50% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 7.324,75 μονάδες με άνοδο 0,12%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 27.213,86 μονάδες με κέρδη 1,29%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 9.312,30 μονάδες με άνοδο 0,62%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 458,94 μονάδες με κέρδη 0,51%, καταφέρνοντας μάλιστα να σβήσεις τις απώλειες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων και να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 0,25%.

    Μεταξύ των blue chips της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η TUI η οποία εκτοξεύθηκε στο +11,99%, ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η δανέζικη Rockwool κλείνοντας στο -5.21%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Λίγο πριν τα 4 δισ. ο Μυτιληναίος, πολυετή υψηλά για ΟΠΑΠ, την περιοχή πάνω από τα 8,10 δοκιμάζει η ΔΕΗ, αδύναμες οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ