• Σχόλιο Αγοράς

    Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο χάρη στα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα

    • NewsRoom


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά από δύο καταστροφικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες ο «μαύρος χρυσός» υποχώρησε περισσότερο από 10%.

    Το πετρέλαιο άφησε στην άκρη την ανησυχία για την εξάπλωση της Covid-19 στη Κίνα και τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, και βρήκε στήριξη τελικά στα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν  μικρότερη από την αναμενόμενη εβδομαδιαία άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων αργού και μείωση των αποθεμάτων πετρελαιοειδών. Ειδικότερα,  τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

    Έτσι το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του West Texas Intermediate έκλεισε με άνοδο 83 cents ή 1,1% για να διαμορφωθεί στα 73,67 δολάρια το βαρέλι στο  New York Mercantile Exchange.

    Στο ICE Futures Europe το Brent Μαρτίου σημείωσε επίσης άνοδο 1,1,% ή 85 cents, για να διαμορφωθεί στα 78,69 δολάρια το βαρέλι.

    Πάντως, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και συγκεκριμένα της Κίνας, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας. «Οι κινεζικές λοιμώξεις από την COVID προκαλούν ανησυχία για τη ζήτηση σε άμεσο μέλλον, ωστόσο, οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο εποικοδομητικές μετά την αλλαγή στην πολιτική της Κίνας για την πανδημία», δήλωσαν οι Warren Patterson και Ewa Manthey, στρατηγικοί εμπορευμάτων στην ING, σε σημείωμα. .

    «Η αγορά πετρελαίου φαίνεται να έχει καλύτερη προσφορά στο εγγύς μέλλον και οι κίνδυνοι είναι πιθανό να στρέφονται προς τα κάτω. Ωστόσο, το ισοζύγιο πετρελαίου αρχίζει να παρουσιάζει μια σύσφιξη στην αγορά από το δεύτερο τρίμηνο έως το τέλος του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να δούμε ισχυρότερες τιμές από το 2ο τρίμηνο του 23 και μετά» πρόσθεσαν.



    ΣΧΟΛΙΑ