• Σχόλιο Αγοράς

  Dow Jones: Έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 40.000 μονάδων

  • NewsRoom
  Dow Jones Wall Street


  Το όριο των 40.000 μονάδων έσπασε για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς η αγορά αναθάρρησε μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων από τη FED αργότερα μέσα στο 2024.

  Ο παλαιότερος από τους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Χρειάστηκαν πάντως 872 συνεδριάσεις από την ημέρα που έπιασε για πρώτη φορά το ορόσημο των 30.000 μονάδων, προκειμένου να ξεπεράσει, έστω και ενδοσυνεδριακά, το επόμενο στόχο του, αυτών των 40.000 μονάδων, κάτι που αντικατοπτρίζει μια άνοδο κατά 33%. Και αυτό καθώς ο Dow Jones χρειάστηκε να απορροφήσει τις επιπτώσεις των επιθετικών αυξήσεων της FED τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές κρίσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

  Ενώ ο δείκτης έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το 1896 από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Charles Dow, εξακολουθεί να έχει μια πιο αυστηρή διαδικασία σε σχέση με  τον S&P 500 ή τον Nasdaq 100, που και τα δύο έχουν εκτοξευθεί ξανά σε νέα ιστορικά υψηλά.  Μια βασική διαφορά μεταξύ του Dow και του ευρύτερου S&P 500 είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη στάθμιση των μετοχών τους. Ο Dow είναι σταθμισμένος ως προς την τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές στις μετοχές με τις υψηλότερες τιμές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο επίπεδο του δείκτη από τις μεταβολές των τιμών στις μετοχές με τις χαμηλότερες τιμές. Ο S&P 500, ωστόσο, είναι σταθμισμένος στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

  Με βάση αυτού του είδους τη στάθμιση, από τότε που ο Dow ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 30.000 τον Νοέμβριο του 2020, η Goldman Sachs, η UnitedHealth Group και η Caterpillar είναι οι τρεις μεγαλύτεροι συνεισφέροντες προκειμένου να επιτευχθεί το ορόσημο των 40.000 μονάδων, σε μια διαδρομή που κράτησε πάνω από 3 χρόνια.

  Η τρομερή άνοδος του δείκτη των 30 blue-chips κατά 23% από το χαμηλό του Οκτωβρίου του 2023 οφείλεται στις μετοχές της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών, με την American Express να σημειώνει άνοδο άνω του 70% σε αυτό το διάστημα.

  Αυτή την ώρα, ο Dow Jones κινείται στις 40,012,41 μονάδες με άνοδο 0,26%, ο S&P 500 στις 5.318,55 μονάδες με κέρδη 0,20%, ενώ ο Nasdaq στις 16.771,10 μονάδες με άνοδο 0,17%

  Διαβάστε επίσης

  Ebury: Χαμηλότερος από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

  Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΔΕΗ, ΕΤΕ, CENER και ΦΡΛΚ

  Εθνική: Πώς οδηγεί την αγορά στις 1.500 μονάδες, πήραν φωτιά τα τερματικά της Goldman Sachs και της Citigroup  ΣΧΟΛΙΑ