• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στροφή στα καλά χαρτιά της περιφέρειας (βάσει αποτελεσμάτων)

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Έπειτα από περίπου 1.30 ώρα συναλλαγών, ο γενικός δείκτης αντιδρά υποτονικά στις 871 μονάδες, αλλά χωρίς τζίρο και ενδιαφέρον.

    Τελευταία μέρα ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου, αλλά και τελευταία μέρα του 9μήνου, η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και ήδη το ταμπλό, σε επίπεδο δείκτη, καταγράφεται άνοδος της τάξης του 41%.

    Οι αποδόσεις που ήθελαν να πετύχουν Έλληνες και ξένοι διαχειριστές, έχουν επιτευχθεί προ… πολλού, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν ως σοβαρό το στοίχημα των 900 μονάδων. Με τη διαφορά ότι αναζητούνται καταλύτες. Διότι ο πρωθυπουργός μπορεί την περασμένη εβδομάδα κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη να συνάντησε funds που διαχειρίζονται 5 τρισ. δολ., αλλά από τις συναλλαγές του τελευταίου διαστήματος στο Χρηματιστήριο, φαίνεται ότι δεν έχει πέσει ούτε σεντ.

    Την Δευτέρα, βγαίνουν κάποιες εντολές αγορών στο πλαίσιο της ωραιοποίησης των αποτιμήσεων λόγω λήξης του εννεαμήνου, αλλά μέχρι εκεί.

    Η αγορά περιμένει κάποιο νέο, είτε από την αξιολόγηση των δανειστών τέλος Οκτωβρίου, είτε από τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, είτε από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως των ΕΛΠΕ, διαφορετικά τα diacounts από τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, Lamda, ενδεχομένως τράπεζες και Πανγαία, συν τη ρευστότητα που θα πρέπει να παρακρατηθεί για τις νέες ομολογιακές εκδόσεις, που αναμένονται ως το τέλος του χρόνου.

    Σημειωτέον, ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα συμπεριφορά τη Δευτέρα, ακόμα και οι μετοχές που υποχωρούν. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δείχνει να στήνει βάση στα 3,20 ευρώ, η Coca Cola κινείται ελαφρώς κάτω από τα 30 ευρώ, η Motor Oil στα 21,14, η Jumbo στα 17,20. Στον αντίποδα, Βιοχάλκο, Aegean, ΓΕΚ/Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ δίνουν κέρδη πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Δεν περνάει απαρατήρητη η νέα σούπερ αντίδραση της Revolil με κέρδη πάνω από 14%, στο 1,08 ευρώ και 40 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Στο 7% τα κέρδη της Εβροφάρμα, με 8.000 τεμάχια όγκο και κίνηση πάνω από 1,06 ευρώ. Πάνω από 4,5% τα κέρδη για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στα 5,44 ευρώ, 3,86% ο Λύκος, στο 1,61 ευρώ, 2,2% η Άβαξ, στο 0,58 και γενικότερα, 41 χαρτιά ενισχύονται έναντι 39 πτωτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ