• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με Lamda και Eurobank η επιστροφή στις 900 μονάδες

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Με Lamda και Eurobank η επιστροφή στις 900 μονάδες

    Σπύρος Λάτσης – Φωκίων Καραβίας


    Σε θετικό έδαφος πάνω από τις 900 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέροντας μάλιστα να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της Παρασκευής.

    Η αγορά βρήκε στήριξη στο θετικό κλίμα που επικρατεί ξανά στις αγορές της Ευρώπης, με τον FTSE 100 να κινείται στο +0,78%, τον DAX  στο +0,75% και τον CAC 40  στο +0,91%.  Έκανε έτσι «ποδαρικό με το δεξί» στον Νοέμβριο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί έναν θετικό μήνα για την αγορά.

    Η αγορά είδε με ενδιαφέρον το πακέτο 1 εκατ. μετοχών στη Lamda, το οποίο όπως αποκάλυψε το Mononews αφορούσε την ενίσχυση  του ποσοστού του βασικού μετόχου της εταιρείας, CONSOLIDATED LAMDA HOLDINGS, συμφερόντων του Σπύρου Λάτση και της αδελφής του Μαργαρίτας Λάτση. Η αγορά του 1 εκατ. μετοχών έγινε στην τιμή των 7,3 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα η προσοχή στρέφεται στο αυριανό άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, το ενημερωτικό δελτίο της οποίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Η ΑΜΚ μπορεί να φτάσει έως τα 1,35 δισ. ευρώ, ενώ θα εκδοθούν από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές. Η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί από 8,50 έως 9 ευρώ, με το εύρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν να κυμανθεί από 1,105 δισ. ευρώ έως 1,350 δισ. ευρώ το μέγιστο. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

    Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά  με κέρδη 0,79% στις 905,16 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 21,3 εκατ. τεμάχια.

    Ιδιαίτερα θετική ήταν η ημέρα για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,47% στις 589,82 μονάδες, με πρωταγωνίστριες τις Eurobank και Alpha.

    Από τις μετοχές της υψηλής κφαλαιοποίησης, η μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Lamda που έκλεισε με κέρδη 3,03%. Η Eurobank έκλεισε στο +2,94 , η Coca Cola στο +2,22%  και η  ΓΕΚ Τέρνα στο +2,38% .

    Άνω του 1% ήταν η άνοδος για τα Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Αlpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Aegean.

    Αντίθεα, με απώλειες 1,39% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ η Jumbo έκλεισε στο -1,7%. Ήπιες απώλειες για  Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΛΠ. 



    ΣΧΟΛΙΑ