• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Λήξις… συναγερμού;

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Συναγερμός σήμανε στα desks των Eλλήνων και των ξένων θεσμικών επενδυτών κατά τη χθεσινή μέρα, μετά τις απρόβλεπτες εξελίξεις στις ΗΠΑ που οδηγούν στη διεξαγωγή έρευνας για αποπομπή του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του.

    Το άνοιγμα της Wall Street στη συνέχεια, έφερε ισορροπία στα διεθνή χρηματιστήρια και βεβαίως στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει από τα χαμηλά των 851 μονάδων και πάλι στη ζώνη 860 – 870. «Διαρκώς το περιβάλλον στα ξένα χρηματιστήρια, όπως προκύπτει τον τελευταίο χρόνο, μεταβάλλεται», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας.

    «Από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, στις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να κρατήσουν την ύφεση και από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit στις απρόβλεπτες εξελίξεις του Μεσανατολικού. Και από τον κίνδυνο μιας νέας χρεοκοπίας της Αργεντινή, στις απειλές της Βόρειας Κορέας». Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, «το να επηρεαστούν σοβαρά οι αγορές σε βαθμό που να επηρεάσουν το Χ.Α., δεν το θεωρώ πιθανό. Διότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν παύει να αποτελεί μια μικρή αγορά, χωρίς τζίρο και εμπορευσιμότητα». Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «τα επίπεδα των 850 μον. Για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη γραμμή Μαζινό».

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, υποστηρίζει ότι, «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για πισωγυρίσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Όπως αναφέρει, «αν κοιτάξουμε την τεχνική ανάλυση η στήριξη της αγοράς θα μπορούσε να βγει σε περιπτώσεις κινδύνου, αν υποθέσουμε ότι αποτελεί αυτή των ΗΠΑ με την παραπομπή του προέδρου τους, στα επίπεδα των 830 μονάδων». Ο ίδιος σημειώνει πως, «δεν θα επηρεάσουν οι τελευταίες εξελίξεις την πορεία της αγοράς, παρά τους εξωγενείς παράγοντες που προκύπτουν εντόνως το τελευταίο διάστημα».

    Κατά τα άλλα, τα μάτια και η προσοχή των εμπλεκομένων περί τα χρηματιστηριακά σήμερα είναι στραμμένη στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων ύψους μεταξύ 300 – 500 εκατ. Ευρώ.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έεχει καταγραφεί το ενδιαφέρον και το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ